Klokken 10.42 mandag 4.1.2021 melder BBC at trailerne passerer Calais Dover som normalt. Norsk laks passerer uten forsinkelser.  Børsen i London går opp, ikke ned.  Dette etter at norske media, Adressa inkludert, har varslet om endeløse køer og økonomisk tilbakeslag om ikke britene føyde seg for EUs krav: At Storbritannia skulle underlegges EUs konkurranseregler, at EU skulle fiske som før i britisk farvann og EU-domstolen skulle bestemme som før.

Boris Johnsen ble framstilt som en klovn uten sjanse til å lykkes. Men når klovnen holdt fast på at no deal var bedre enn en dårlig avtale, så var det altså EU som måtte gi seg. Rett og slett fordi EU er tjent med en avtale. EU eksporterer mer til Storbritannia enn omvendt.

Adressa har lite lært

Adresseavisen har ingenting lært av sin Brexitbom men fortsetter på samme vis. Nå gjelder det EØS-avtalen.

Adresseavisen skriver i lederartikkelen 4.1.2020 at uten EØS-avtalen ville ikke norsk eksportindustri og spesielt oppdrettsnæringen, hatt den samme tilgang til de viktigste markedene våre i Europa.  Vet virkelig ikke Adresseavisen at ved en oppsigelse av EØS-avtalen så trer frihandelsavtalen med EU fra 1973 (og oppdatert siden) automatisk i kraft? At den sikrer full tollfrihet på alle industrivarer? At både frihandelsavtalen og WTO-avtalen sikrer samme toll (2%) på laks som EØS-avtalen?

Storbritannia har nå en handelsavtale som er bedre en EØS

Britenes avtale med EU på fisk er mye bedre enn den Norge har gjennom EØS-avtalen. Britene får tollfrihet også på bearbeidet fisk der EØS-avtalen har 14 til 18% toll. De arbeidsplassene som skulle vært langs norskekysten flytter EØS-avtalen til EU.

Adresseavisen: «Norge kan ikke forvente at EU-landene vil akseptere at vi beskytter for eksempel jordbruksvarer, men krever fri markedsadgang til EU ved å gå ut av EØS.» og «Dersom Sp og SV ønsker en handelsavtale med EU, må de være forberedt på at det vil koste oss tilgang på markeder, vi må avgi ressurser og oppgi prinsipper.»

Får håpe at Adresseavisens lederskribent holdes langt unna forhandlinger med EU. På nytt blir spørsmålet: Vet virkelig ikke Adresseavisen at frihandelsavtalen gir tollfrihet på industrivarer og at landbruk ikke er en del av avtalen? Og at frihandelsavtalen omhandler fisk uten å gi fra seg et eneste kilo torsk?

Britene gikk til forhandlingsbordet med et langt dårligere utgangspunkt enn Norge. De hadde ingen handelsavtale å falle tilbake på. Vi har frihandelsavtalen fra 1973. Britenes økonomiske sone var EU-hav og halvparten av britenes egne fiskefartøy var på utenlandske hender. Norge har nasjonal kontroll ut til 200 mil og det er lovbestemt at bare nordmenn kan eie fiskefartøy. Og hvor skal EU ellers få sin torsk og laks fra? Før Storbritannia gikk ut hadde de 18 % sjølforsyningsgrad på laks og ni prosent på torsk.

Brexit har tent håpet hos EØS-motstanderne. Jeg tror Adresseavisen og andre EØS-tilhengere må skjerpe sine argumenter i tida som kommer. Ubegrunnede skremsler holder ikke i lengden.

Jostein Berg, leder Nei Til EU i Sør-Trøndelag
Arne Byrkjeflot, utreder i Nei til EU

Publisert i Adressa 7.januar

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.