Donald Trump var som forretningsmann først og fremst opptatt av krigenes kostnader, som han veide mot eventuelle fordeler. Han ønsket å trekke tilbake militære styrker fra kriger i Irak, Afghanistan og Syria. De kostet billioner av dollar, og satte amerikanske liv i fare: Terrorangrepene i USA og i Europa har jo åpenbart vært en hevn mot vestlig krigføring, og ikke omvendt.

Obama bombet mest av alle

Barack Obama mener likevel at «Trump har gjort betydelig skade i USA og over hele verden.» I 2016, da Obama og Biden kunne bestemme verdens gang, droppet USA 26.171 bomber, altså én bombe hver tredje time, 24 timer om dagen året rundt. Hundretusener døde, og 37 millioner flyktninger var resultatet av Vestens bombing. De var langt mer dødelige enn Covid-19 hittil har vært. Riktig nok traff bombene presist geografisk og etnisk.

Utenriksministre i Paris og Berlin ber nå Biden om å stoppe hjemsendelsen av USAs soldater, slik at kriger som knapt er 19 år gamle, kan vare i noen år til. Etter alt å dømme vil de bli hørt. Den nye administrasjonen ledet av Joe Biden resirkulerer nå politikere fra Clintons og Obamas tid, der de fleste har en solid bakgrunn i krigshandlinger i muslimske land. Anthony Blinken, den kommende amerikanske utenriksminister, rådet i sin tid Joe Biden til å starte en krig i Irak. Blinken snakker flyttende fransk og betegnes i franske medier som «frankofil»: Den franske presidenten er nå sikker på at Trump-marerittet er over, og planlegger hvordan man kan «omringe» Russland og Tyrkia.

Norge er en krigsvillig partner

I likhet med sine skandinaviske naboer ønsker Norge å være med på leken. Militære styrker sendes til Camp Åsgård i Jordan: «Det er viktig at vi tester oss; her kan det være temperaturer på mellom 40 og 50 varmegrader», sier en «veteran». Som i Washington, er krig det eneste som samler begge sider av det politiske spektrum i Oslo: Arbeiderpartiets leder for utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget krever enda flere norske soldater i Midtøsten, etter sigende for å beskytte «norske interesser» og, mot all logikk, forebygge terror hjemme. 

Vi kan nå vente en oppblomstring av vestlig «humanitær krigføring» i hele den muslimske verden. De kommende fire år med Biden i det Hvite Hus vil dermed resultere i ny økning av flyktninger som vil søke til Europa. En fortsettelse av hevnende terrorangrep i europeiske byer er uunngåelig. Vi vil være et godt stykke nærmere den dagen Tyrkias president Erdogan har forutsagt: «I morgen vil ingen europeere kunne ta et skritt på gaten i sikkerhet.»

Tidligere publisert i avisa Klassekampen

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.