Det digital-finansielle kompleks, som består av de største IT-selskapene og de største kapitalforvaltningsselskapene i verden, er den mektigste kraft som noen gang har eksistert på planeten vår.

Markedsverdien til de 5 største IT-selskapene er for tiden mellom 9,5 og 10 tusen milliarder amerikanske dollar, eiendelene som forvaltes av BlackRock og Vanguard er for tiden 17 tusen milliarder dollar.

BlackRock er også rådgiver for verdens to største sentralbanker, US Federal Reserve og Den europeiske sentralbank, og har vært medvirkende i utdelingen av milliarder dollar og euro de siste 18 månedene.

BlackRocks Aladdin-datasystem er den største finansdatabasen verden noensinne har sett. Aladdin driftes på Azure-skyen til Microsoft, det nest største selskapet i verden etter Apple, hvis børsverdi har oversteget 2 tusen milliarder.

Denne forbindelsen mellom BlackRock og Microsoft er representativ for en viktig endring som den globale økonomien har gjennomgått de siste årene. Frem til nå var penger den eneste avgjørende faktoren i makten til et selskap, men i dag er det data såvel som penger.

Verdensherredømmet er truet

Det digital-finansielle kompleks, basert i Silicon Valley og på Wall Street, kontrollerer med penger og data de to livslinjene i samfunnet vårt, og kan derfor raskt sabotere enhver regjering som ikke underkaster seg eller fordrive den fra makten.

Likevel har det digital-finansielle komplekset for tiden to store problemer: På den ene siden har finanssystemet, som det skylder sin makt, gått inn i sin sluttfase, og forårsaker stadig flere eksistensielle vanskeligheter for det.

Den har også møtt enorm konkurranse fra Kina de siste årene. Selskaper som Huawei, JD.com, China Mobile, Alibaba og Tencent har til og med to fordeler i forhold til amerikanske selskaper: de er størrelsen på det kinesiske hjemmemarkedet og det faktum at Kina med De nye silkeveiene startet det største forretningsprosjektet noen gang.

For å forsvare seg mot denne konkurransen, har det digital-finansielle komplekset allerede oppfordret den amerikanske regjeringen til å iverksette tiltak mot kinesiske selskaper med tollsatser og tariffer. Men nå får de uventet hjelp: Det har brutt ut en hard maktkamp mellom det kinesiske kommunistpartiet og de kinesiske internettgigantene.

Bakgrunn

For å forstå bakgrunnen for denne kampen, må man ta en titt på Kinas historie: Landet har blitt styrt av kommunistpartiet siden 1949, som opprinnelig introduserte en planøkonomi og sentraliserte politiske strukturer basert på den sovjetiske modellen.

Siden slutten av 1980-tallet har den imidlertid endret kurs og forvandlet landets økonomi til turbokapitalisme uten å avskaffe sentraliserte strukturer, og med god grunn: De gir regjeringen i Beijing langt mer makt enn deres vestlige kolleger.

Maktkamp i Kina

Den uopphørlige fremveksten av den kinesiske digitale og finansielle industrien truer i økende grad denne makten, slik at lederne for kommunistpartiet har startet nærmest et felttog mot begge. Regjeringens tiltak mot eiendomsutvikleren Evergrande, som brakte den til konkursens rand, var ikke annet enn et maktdemonstrasjon fra regjeringen og en advarsel til motstanderne.

Dette fortalte ikke de dominerende mediene oss, like lite som det faktum at en bombe eksploderte på International Finance Forum i Beijing på forsommeren i år. En høytstående tjenestemann kunngjorde der at den elektroniske yüanen, den digitale sentralbankvalutaen i Kina, muligens ville bli utgitt ut på nettverket til Diem, etterfølgervalutaen til Facebooks Libra.

Denne absolutt oppsiktsvekkende nyheten, stort sett tilbakeholdt fra offentligheten, viser at bak ryggen til den internasjonale offentligheten har det dannet seg en helt ny allianse mellom det vestlige digital-finansielle komplekset og det kinesiske kommunistpartiet.

Gitt den ekstremt kritiske situasjonen som verdensøkonomien og det globale finanssystemet befinner seg i, virker det nesten som en historiens ironi at verdens sterkeste pengemakt slutter seg sammen i sin nød med et parti som en gang sto for frigjøring fra pengenes åk.

Artikkelen er oversatt fra Apslut for Midt i fleisen

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.