Cato den eldre skal ifølge historikeren Plutark ha avsluttet alle sine taler i Senatet med følgende: «Forøvrig er det min mening at Cartago bør ødelegges». Cato hadde fått det for seg at Cartagos rikdom og velferd var en sikkerhetstrussel for Romerriket. Den underjordiske vanntilførselen måtte ødelegges. To tusen år senere fikk herrene Obama og Biden det for seg at Libyas oljerikdom og velferd var en sikkerhetstrussel for USA. Vanntilførselen måtte ødelegges. Nå trådte Norge hjelpende til.

I mars 2015 fant de samme herrer ut det samme i Sør-Amerika. Nemlig at sosialistiske Venezuelas oljerikdom og velferdspolitikk var en trussel mot USAs nasjonale sikkerhet (Dekret 13692). Gratis utdanning, gratis helsetjenester og sosial boligbygging var en trussel for USA. USA med sine 40 millioner mennesker uten noen av de ovenfornevnte goder.

Krigen mot Venezuela

Obama og Biden startet nå sin krigføring mot hjertet av Venezuelas økonomi; blokade av kjøp og salg fra det nasjonale oljeselskapet PDVSA, ved siden av fulle handelsblokade. Manglen på mat og medisiner skulle få den venezolanske befolkningen til å kaste vrak på det samfunnssystem som hadde løftet millioner ut av fattigdom og fornedrelse.

Til dette trenger USA blant annet en smørevillig presse. Den er det ingen mangel på. Siden USAs mislykkede kuppforsøk for litt over to år siden har for eksempel Dagsavisens «Latin-Amerika spaltist» i hver eneste artikkel hilst USAs planer om regimeskifte i Venezuela velkommen. I Dagsavisen 30.4.21 gjentar Bull for n’te gang : «La det ikke være tvil: «Venezuelas katastrofe kan ikke tilskrives sanksjonene». Her markerer hun uenighet med USA, som fortsetter sanksjonene av denne ene grunn: de virker. Målet har de felles.

Pandemien nådde Venezuela i september 2020. I over ett år har regjeringen forsøkt å få frigitt landets utenlandsformue samt gullreservene i London for å betale vaksiner, medisiner og mat. Det dreier seg om over 30 milliarder dollar som USA og EU har konfiskert og til dels stjålet. Store summer er stilt til disposisjon for quislingen Juan Guaidó og paramilitære angrep på Venezuela. Dette er kjernen i sanksjonene. De siste dagene har colombianske paramilitære og narkotrafikanter drept og såret nærmere 50 tjenestemenn fra politiet og hæren på den Venezolanske siden av grensen.

Hvor er Forente Nasjoner?

Man skulle tro at FN-pakten og internasjonale avtaler som Venezuela er en del av, skulle beskytte mot dette. Landet har nå ingen tilgang på sine egne midler. Det er totalt avhengig av at Russland og Kina hjelper dem, hvilket de heldigvis gjør. En velutviklet infrastruktur innenfor helsevesenet gjør at Venezuela til nå har hatt en av de laveste infeksjons- og dødsrater i Amerika, med ca. 1700 døde. Dette er grunnen til at over tre hundretusen venezolanere til nå er vendt hjem fra nabolandene hvor de er blitt skuffet over det som lokket dem. Med ukontrollerbar tilbakevending også over de lange grensene mot Brasil og Columbia der pandemien raser som verst, kan det virke som om USA og EU planlegger å la pandemien gjøre jobben, med god hjelp av de paramilitære.  

Med de neste to år i Sikkerhetsrådet har Norge nå anledning til å begynne gjenoppbygging av Norge som fredsnasjon. Her er det EN oppgave som peker seg ut: Å få slutt på sanksjonene.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.