Presidentvalget i USA spisser seg til! Kampen for å forhindre at Donald Trump får en ny periode på 4 år er intens, og en slagkraftig allianse av tidligere innbyrdes politiske motstandere er mobilisert for å sørge for at det ikke skjer. Til og med Bernie Sanders, som under primær valgkampen, beskyldte Biden for å være i lomma på medisinindustrien og Wall Street, kjemper knallhardt for at han skal bli USA’s neste president.

Hele Norges pressekorps støtter Biden

Alle midler tas i bruk uten å skjene til om det er moralsk forkastelig eller ikke. Løgn serveres som sannhet, debatter mellom presidentkandidatene utelukker emner hvor Biden er sårbar (utenrikspolitikk). Hensikten – å få bort Trump – helliger middelet.

Og norske media velger side. De opphører å være talerør for folkeopplysning og går over til å bli åpenlyse talerør for de ulike kandidatene. (Sånn sett har de vel alltid støttet en bestemt politisk retning (tenk på kampanjen mot Sanders, Russland, Syria, Venezuela og den nåværende mot Kina), men forskjellen er at nå foregår det ikke under dekke av journalistikk. Nå er det helt åpenlyst.

Alt dette hadde jeg gjennomlevd og forsonet meg med. Slik er det tross alt å leve i samfunn hvor media blir eid av store og mektige kapital interesser. Rart hvis det skulle være annerledes!

Facebook og Twitter bruker åpen sensur

Men så, her om dagen, kom sjokket! Facebook og Twitter hadde blokkert muligheten til å dele en artikkel (og etterpå flere)  som stammet fra USA’s 4 største avis, The New York Post! (En avis som støtter Donald Trump). Artikkelen hadde som kildegrunnlag Hunter Bidens (sønn til kandidat Joe Biden) eposter og korrespondanse som befant seg på hans bærbare datamaskin som var levert inn til reparasjon og ikke avhentet innenfor 3 måneder og dermed var reparatørens eiendom (etter amerikansk lov.) Dvs ingen ulovligheter i anskaffelsen av kildematerialet!

Artikkelen avslørte meget ufordelaktige ting – og også ulovlige ting – som Joe Biden hadde gjort i forbindelse med hans sønns forbindelser med Ukraina og Kina.

Med andre ord: En bombe inn i valgkampen!!!! Kanskje en avgjørende bombe til fordel for Trump?

Uansett… Både Facebook og Twitter reagerte raskt med å stenge for spredningen av artikkelen. The New York Post (som sagt USAs 4 største avis) fikk stengt sin Twitter konto!!! Det hvite hus sin presse sekretær fikk stengt sin… Kongressfolk…. Media folk…. Og enhver person som forsøkte å dele artikkelen, ble opplyst om at det var lukket for det! Facebook og Twitter sørget altså for en total nedstengning av informasjon vedrørende artikkelen!

Begrunnelsen: De måtte undersøke holdbarheten i opplysningene i artikkelen! (Kampen mot Fake News)

En hul begrunnelse når man tenker på hvilke udokumenterte påstander som har vært mulig å dele på de to plattformene tidligere: Den verste av dem kanskje påstanden om at Trump har vært i seng med flere prostituerte på et Moskva hotell og urinert på dem!! Og at det er filmet og at Putin dermed har et nakketak på han! Den kunne deles!

Også avisa Klassekampen lar sensuren passere

Men det som egentlig sjokkerer meg aller mest er at Klassekampen, som omtaler seg som venstresidens dagsavis, ikke synes det er bryet verdt å gå inn i saken! I den tiden som er gått siden «bomben» gikk av, har det vært musestille i norske medier (fullt forståelig), men også i Klassekampen!!! Helt uforståelig!!

Dette handler delvis om hva som er kommet frem om Biden, men kanskje aller mest om Facebook og Twitters nakkegrep om hva folk skal ha som kunnskapsgrunnlag når de skal gå til valg på partier eller personer.

Jon Nordmo

 1. Veldig mye tyder på at denne drittpakka om Biden kommer fra svært usikre kilder, og er å regne som løgn og bakvaskelser – iscenesatt av de ikke helt etterettelige typene Steve Bannon og Rudy Giuilani. Det er skuffende at Trønderrød viderebringer høyrepopulistiske løgner og konspirasjoner, og samtidig sverter medier som utøver redaktøransvar.

  • Det er fryktelig vanskelig å ta stilling til hva som er sant og hva som ikke er sant. Men at Laptopen til Hunter Biden befinner seg i Rudy Giulianis hender er sant i og med at Hunter Biden selv har bekreftet det og bedt om å få den tilbake. Hva som er lagret på Laptopen kan det være mer tvil om. Foreløpig har det kun blitt publisert eposter som sies å stamme fra Laptopen, samt bilder som viser Hunter Biden i ufordelaktige posisjoner. Epostene forteller om en Biden som utnyttet sin posisjon som vice president til å skaffe forretningsmessige fordeler til sin familie. (Kopiene kan man lett finne)Tidligere medarbeider til Hunter Biden har bekreftet hovedinnholdet i dette. Og er nå hos FBI for avhør.
   Men fremdeles kan det jo være som du skriver, en løgn. En konspirasjon… En drittpakke…
   Nå har jo egentlig aldri amerikansk politikk vært fri for drittpakker. Fra begge sider… Så at Trump og hans allierte nå har funnet en og spart på den slik at publiseringen kan få maksimal effekt, er ikke overaskende.
   Og at Biden og hans allierte, ved hjelp av flere toneangivende medier (New York Times, Washington Post, MSNBC, CNN osv. ) gjør alt de kan for å nøytralisere den, er heller ikke overaskende. Det gjøres blant annet ved fortielse med begrunnelse i at det ikke er verifiserbare opplysninger og ved nye påstander om at det hele er noe Putin har iscenesatt for å hjelpe Trump. (sagt av Biden ved flere anledninger)
   Jeg besitter ikke sannheten. Jeg har ikke laptopen og kan ikke etterprøve noe som helst.
   Men jeg reagerer når «velrenomerte medier » som NYT, WP, CNN, MSNBC, velger å fortie det hele, men samtidig er rask til å publisere absolutt hva som helst av rykter og påstander når det gjelder Trump.
   Men likevel – det mest sentrale er nakkegrepet som Facebook og Twitter har på spredning av opplysning. Det er fullt mulig å dele utrolig mye rykter og påstander helt uverifiserbare om Trump (jeg nevnte bare et eksempel), men de er lynraske til å totalt lukke for alt vedrørende Biden saken. Bortsett fra opplysninger om at det er en russisk konspirasjon (den kan deles selvom den ikke er verifiserbar) og andre ting som kan styrke troen på at dette ikke handler om annet enn konspirasjoner og drittpakker.
   Til og med «Stortings representanter» (medlemmer av kongressen), Det Hvite hus sin presse sekretær, USA fjerde største avis og utallige flere har fått stengt sine muligheter til å publisere noe om saken (som ikke følger den vedtatte tråden om at dette er løgn)
   Ja, vi kan enes om at Trump er en skandale. Ja vi kan enes om at amerikansk politikk er en parodi på et demokrati. Ja vi kan enes om at drittpakker blir produsert (på begge sider).
   Men at Trønderrød tar opp problemstillingene omkring sensur er ikke skuffende. Langt mere skuffende er den totale stillheten som rår i media om Facebooks og Twitters sensur!! To megagigantiske selskaper med hundrevis av milliarder til disposisjon til å påvirke politikk i den retning de vil. Hvis det å påpeke denne manglende interessen til å problematisere deres rolle er å sverte dem – javel. Jeg mener at de egentlig sverter seg selv.
   Og til orientering: Twitter og Facebook er platformer, ikke medier. De har derfor ingen redaktør. En avis kan si at dette vil vi ikke trykke. Det står redaktøren fritt til å foreta det valget. Ikke en platform. De skal tillate deling, med mindre det er snakk om ulovligheter. (barneporno, oppfordring til terror osv) De skal ikke fungere som Sannhets ministerium… Derfor er også sjefene for begge selskapene stevnet av kongressen til avhør.
   En litt banal sammenligning: Et postbud kan heller ikke bestemme seg for å ikke dele ut Klassekampen – eller Aftenposten – fordi han mener at noe som står skrevet der er løgn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.