I august 2012 kom FN med en rapport som sa at i 2020 ville Gazastripen være ubeboelig om ikke omfattende grep ble tatt straks. Israel så sin sjanse til å bli kvitt et stort problem. De hadde nettopp avsluttet «Operation Cast Lead» (2008/2009) der 1.391 palestinere ble drept, derav 313 barn, og kvitterte omgående med en ny krig et par måneder etter at FN-rapporten forelå. Da, høsten 2012, fikk vi «Pillar of Defense» der Israel drepte 174 palestinere, bombet skoler og ødela mye infrastruktur. Dette var tydeligvis ikke ødeleggende nok, og vi fikk en ny og enda mer omfattende krig, «Operation Protective Edge» i 2014. Den ødela det aller meste som var igjen av infrastruktur, og ifølge israelske offiserer hadde de «bombet Gaza tilbake til steinalderen.» Denne gangen ble 2.251 palestinere drept, derav 551 barn. Gjennom alle disse tre krigene hevder Israel at de bare forsvarer seg, men hva forsvarer de seg mot? Og hvorfor «forsvarer» de seg bare på Gazas grunn? Er de ikke angrepet?

Israel kommer stadig med kreative handlinger for å gjøre livet ulevelig for Gazaboerne: Nylig åpnet de dammer langs grensa mot Gaza og druknet mål på mål med nyplantet jordbruksland, når vinden er gunstig flyr de gjentatte ganger langs grensa og sprøyter ut plantegift som dreper alt liv langt inne på Gazas områder. Daglig beskytes bønder og fiskere som forsøker å skaffe seg et levebrød. Når vil den siste fiskeren legge til kai? Når vil den siste bonden gi opp? Er dette levelige forhold? Er det akseptabelt at den norske regjeringa med Granavolden-erklæringen i hånda støtter opp om Israels drepende politikk?

 FN fikk rett i sin analyse fra 2012: Gaza er i dag ubeboelig ut ifra normale kriterier og krav til infrastruktur, mattilgang og boforhold. Alt drikkevann er forgifta, tonnevis med urensa kloakk renner daglig rett ut i havet. Likevel lever det nesten to millioner mennesker på denne stripa, over halvparten barn. De aller fleste lever på nød-rasjoner fra FN, fiske og jordbruket sliter under umenneskelige forhold. Grunnen til at palestinerne fortsatt klamrer seg fast til denne smale, karrige landstripa, er at de ikke har andre muligheter. Israels brutale blokade stenger dem inne til et håpløst liv i forsakelse og nød. Dette er verdens største utendørs fengsel der 80 % lever under fattigdomsgrensen og halvparten av barna mellom 6 og 12 år har følelses- eller adferdsforstyrrelser.

Helsevesenet er totalt nedkjørt og handlingslamma pga manglende ressurser. Hva vil skje om coronaviruset eksploderer i dette verdens tettest befolkete område med et helsevesen uten mulighet for å demme opp? Vil vi få en katastrofe som kan utslette en hel befolkning? Er det slik vi vil at konflikten mellom Israel og palestinerne skal bli løst?

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.