For 66 millioner år siden hadde dinosaurene sin ultimate dårlige dag. En asteroide på 150 kilometer i diameter traff Meksikogulfen.

Alle dyr som var større enn en katt ble enten brent i live av at asteroiden traff jorda og spredde glødende masse ut i atmosfæren, eller at de frøs i hjel eller sultet i hjel av solformørkelsen rett etterpå. Dette var en stor katastrofe for alt liv på jorda. Dette var den største av 5 masseutryddelser vi har hatt på jorda frem til i dag.

Nå er vi midt i den 6. masseutryddelsen på jorda. Vi har mistet 2/3 av alle ville dyr og fisker de siste 50 år, og økosystem og habitat forsvinner. Vi er i dag 7,7 milliarder mennesker på jorda. Det er det dobbelte av hva vi var for 50 år siden. Virkningen av vår voksende befolkning og forbruket vårt truer nå vår egen fremtid. Økt levealder av mennesker fører til overbefolkning på jorda, vi opptar større landområder og presser ville dyr til utryddelse.

Drap av rovdyr med krypskyting og forgiftning må bekjempes.

Mennesket hugger ned regnskoger pga. overbefolkningen. Korallrev dør pga. at det blir for varmt i havet. Økt nivå av CO2 i havet fører til at havets pH surner. Overforbruk av mat og naturressurser fører til overbeskatning av jordas ressurser. Tidligere og tidligere blir jordas ressurser brukt opp for det året vi er inne i. I 2018 var det 1. august, i år blir det sannsynligvis i juli. Jo flere mennesker, jo mer energi vil vi trenge. 38 % av all energi blir produsert med kullkraft, 23 % av energien blir produsert med gass. Over 50 % av all kraftproduksjon kommer fra fossile brensler og må byttes ut med noe mer miljøvennlig. Mange mener kjernekraft er løsningen. Solceller, vindkraft, vannkraft, bølgeenergi og termisk kraft kan også brukes. Det forskes også på plasma som energikilde.

Kapitalismen og et bedre klima er to motsetninger som ikke lar seg forene. Kapitalismen forventer evig vekst og det vil aldri gå. Alle patenter burde bli allmenneie for å få til best mulige klimaløsninger.

I 1980-årene gjennomførte oljeselskapene, som Exxon og Shell, interne vurderinger av karbondioksidet utgitt av fossile brensler, og prognostiserer de planetariske konsekvensene av disse utslippene. I 1982 forutså Exxon at ca. i 2060 ville CO2-nivåene nå rundt 560 ppm (deler per million) – det doble av det pre industrielle nivået – og at dette ville presse planetens gjennomsnittstemperaturer opp med ca. 2 °C. Likevel, fortsetter karusellen med leting etter nye områder for å produsere med olje og gass.

Transport og reise må forandres helt.

Transport av varer og mennesker må skje mer miljøvennlig.

Forskning viser nemlig at når det gjelder skadelige svoveldioksider (SOx) og nitrogenoksider (NOx) slipper faktisk verdens 15–16 største containerskip ut like mye som hele verdens bilpark til sammen.

10 % av alt drivstoff brukes til fly.

Det er over en milliard biler i verden og det øker i eksplosivt tempo.

Plast dekker nå et område på størrelse med Frankrike i havets overflate og det utgjør bare 10 % av all plast i havet. Fisk og sjølevende pattedyr spiser og setter seg fast i plastforsøplingen i havet. Hvaler får magene fulle av plast og sulter i hjel. Det må ryddes opp med hjelp av den vestlige verden fordi problemet med plastforsøpling er verst i u-land. Oppdrettsnæringen må enten avvikles eller gjøre noe med rømning, lakselus, forsøpling og laksedritt. Jordbruket og oppdrettsnæringen importerer store mengder soya ifra Brazil som hugger ned regnskogen.

Hvis vi fortsetter vår rovdrift av naturen og dens ressurser vil det ende dårlig for livet på jorda. Vi forsøpler og forgifter jorda, ødelegger all uberørt natur, til å med verdens mest utilgjengelige plasser som Marianergropen over 11.000 meter under havoverflaten ligger plast og annet søppel ifra oss mennesker. Vi ødelegger joden og alt liv på jorda i stadig akselererende tempo. Før hørte vi om utdøende arter som hadde eksistert tidligere, nå hører vi om nye arter som forsvinner for godt hver uke. Hvis vi ikke slutter med vår destruktive oppførsel på jorda vil vi ikke kjenne igjen vår vakre jord om noen år.

Reidar Olaf Østensen

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.