Appell på demo mot Tyrkia 2. nov. i Tordenskjoldsparken

Tyrkias president, Erdogan, har bygd sin makt ved å spre hat og konflikt i et etnisk og religiøst oppdelt land. Spesielt har dette rammet kurderne, som har ønsket å bygge demokrati og dialog.

Det var derfor helt naturlig at det Tyrkiske regimet ble en av de viktigste støttespillerne til oppbyggingen av de fascistiske terrorgruppene da krigen mot Syria startet i 2011.

Dette har vært forskjellige jihadistiske fraksjoner, fra et utall land.

Etter hvert ble det gjensidig støtte. Al-Qaida- og IS-tilknyttede terrorgrupper har inngått i Tyrkisk hær både i invasjonen av Jarablus, Afrin, Idlib og sist, men ikke minst, i den siste etniske rensing i Nord-Syria, som Erdogan kaller «Operation Peace Spring».


Hvilke rolle har så Norge spilt i denne krigen – hvem har norske myndigheter og norske bistandsorganisasjonen støttet?

 • For det første anerkjente den norske regjeringa i 2012 den syriske opposisjonsalliansen som legitime representanter for det syriske folk. Denne ble ledet av en jihadist bosatt i Saudi-Arabia. Etter hvert ble det klart at Al-Qaida var den dominerende part i alliansen.
 • I 2016 fulgte Norge opp med å sende spesialstyrker til Jordan og Irak for å trene «opprørere». Disse opprørerne er ikke forkjempere for demokrati men for kalifatet. De norske styrkene er fortsatt i området.
 • Dessuten har 10 -15 milliarder av norske skattepenger blitt kanalisert gjennom bistandsorganisasjoner til livsopphold av Al-Qaida dominerte grupper i Syria.
 • Samtidig er regjeringa med på de beinharde økonomiske sanksjonene som rammer alle områder jihadistene ikke kontrollerer.

Norge følger i Syria samme spor som i Libya.
Der var norske F-16 fly, luftvåpenet til bakkestyrker av Al-Qaida grupper ledet fra Qatar.

Begge krigene har ført til ufattelige lidelser og mange millioner på flukt. Rødt har fordømt Norges rolle i begge krigene.

Hvordan kunne dette skje? Hvorfor ble Norge på parti med de mørkeste kreftene i verden?

Fordi Norge er en av USAs mest villige NATO-allierte og en viktig brikke i imperialistmaktas kriger for verdensherredømme.

Folk må gjennomskue USAs propaganda om demokrati, dem spiller konsekvent på høyreekstremister og jihadister i sin kamp om makt.

 • Folk i Norge må nå kreve at vi skal ut av NATO!

Etter hvert som krigen om Syria utviklet seg, ble det klart at det kurdiske opprøret i Nord-Syria var det eneste tydelige demokratiske opprøret i Syria. Dette opprøret har Rødt støttet fra dag én.

Da Obama fant det lurt å støtte dette opprøret militært mot IS, ble imidlertid opprørets karakter tvetydig. USA hadde bivånet utviklingen av terrorgruppa i lang tid, og var ikke bare en garantist mot IS og Erdogan, men også en okkupant av Syrisk land.

Lederne i det revolusjonære partiet PYD, som Rødt har gode forbindelser med, har også hele tiden sagt at USA ikke har demokratiske hensikter med sin støtte til dette opprøret.

Dette ble nå veldig tydelig, når Trump lar Ergodan bruke jihadister til etnisk rensing mens USA selv okkuperer oljekildene i området.

Når USA-imperialismen nå bestemmer seg for å vise at de er Erdogans venn og konsentrerer seg om økonomiske krig mot Syria, rammer dette det nye selvstyret i Rojava hardt.

Jeg er imidlertid overbevist om at det demokratiske opprøret ikke er forgjeves selv om Rojava nå skulle falle .

Demokratibygging handler om å bygge folk på grunnplanet
Veldig mange har blitt bevist folkets rett og plikt til å delta. Dette lar seg ikke stoppe – det demokratiske opprøret vil derfor etter hvert komme hele det syriske samfunnet til gode.

Leidulf Husjord
Leder Rødt Strinda

Situasjonen i Nord-Syria nå

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.