Et åpent brev til den nye Norske regjering

Det venezuelanske folk har betalt dyrt for de ulovlige sanksjonene som USA og EU har påført Venezuela de siste fem år. I tillegg til å være i strid med internasjonale lov, er disse omfattende sanksjonene umoralske og rettet direkte mot landets befolkning, for å påføre lidelse og tvinger fram regimeskifte. FNs rapportører som har undersøkte effekten av sanksjonene, har fordømt dem for å stride mot menneskerettighetene. Den ene rapportøren har beskrevet sanksjonene som en middelaldersk beleiring av landet. Det er estimert at i overkant av 40 000 mennesker har dødd hvert år som et direkte resultat av sanksjonene. I tillegg til de økonomiske skadene, har sanksjonene forårsaket en massiv emigrasjon.

Sanksjoner for å ødelegge land og folk

Økonomien og infrastruktur har blitt fullstendig rasert, og enda verre er at disse sanksjonene har blitt trappet opp mens landet er rammet av den verste pandemien i moderne tid. Dette har gjort det uhyre vanskelig for Venezuela å skaffe nødvendige medisin og håndtere smittespredning, noe som kan ha store negative konsekvenser ikke bare i Venezuela, men i hele regionen.

Det er helt uforståelig at Norge, under Solberg-regjeringen, sluttet seg til EUs sanksjons regime. Dette forsterker den negative effekten på Venezuelas økonomi, og bidrar til å legitimere de ulovlige US sanksjonene. Det er også problematisk at Norge sanksjonerer den ene siden i konflikten, samtidig som de spiller en påstått upartisk rolle som mekler i de pågående forhandlingene. Det er nå tid for at Norge endrer denne lovstridige sanksjonspolitikken og slutter å støtte opp om den ulovlige og umoralske økonomisk destabilisering av landet.

Vellykket lokalvalg

Venezuela holdt 21. november delstats- og kommunevalg, der alle opposisjonspartiene deltok. Dette valget var et direkte utfall av de norske-ledede forhandlinger mellom regjeringen og opposisjonen. Alle opposisjonens krav til endringer i valgprosessen ble vedtatt, disse inkludert bl.a. representasjon i landets valgråd, lik tilgang til medier, og internasjonale observasjon. EU, FN, Carter Center, CEELA, Parlasur, COPPPAL, samt over trehundre representanter fra organisasjoner fra 55 land, sendte observatører.

Dette er et stort steg i retning av normalisering i den polariserte politiske situasjon i Venezuela. Utgangspunkt er godt for en normalisering av de anstrengte internasjonale relasjonene, forårsaket av sanksjonspolitikken. Den røde/grønne regjeringen og deres støttespillere har visst at de er i stand til å endre høyreregjeringens feilslåtte politikk på den nasjonale sfæren, en politikk som har ført til en enorm skjev fordeling og økende fattigdom.

Nå er det tid å vise at de er også i stand til å endre høyres feilslåtte politikk, i den internasjonale sfære. Norge må slutte å bidra til det Venezuelanske folkets lidelse. Regjeringen må oppheve de umoralske og folkerettsstridige sanksjonene og heller bidrar positivt, ved å ta rollen som upartisk megler i forhandlinger mellom landets stridende parter.

David Watson Latin-Amerika gruppen i Bergen
Medlem av den Norskevalgobservatør delegasjon til Venezuela                                                 

  1. Veldig positivt og informativt innlegg, takk til David Watson! Det å arbeide for å opphevet sanksjonene mot Venezuela er av stor viktighet for den norske regjering. Håper SV og Rødt kan bruke sin innflytelse her.
    Mons Lie

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.