Mange palestinere er i dag frustrert over forberedelsen til det palestinske parlamentsvalget.

Valgdato er 22.5 og fristen for å levere valglister er 31.mars. Det er 15 år siden det siste valget. Abbas – regjeringa har sittet uten mandat siden 2009. Tida er derfor overmoden for å få inn nye folk, men er det mulig med valg under okkupasjon, spør Ramzy Baroud, redaktøren av den engelskspråklige dagsavisa Palestine Chronicle. Er det mulig når valget både skal tilfredsstille Israels og USA/Vestens interesser?

Valget 2006

Det som skjedde etter det siste valget, i 2006, viser palestinernes totale mangel på demokratiske retter og valgfrihet. Straks etter valget ble 62 nyvalgte parlamentsmedlemmer fengslet av Israel. Israel og deres venner nektet også å anerkjenne Hamas som valgets vinner, til tross for at Hamas fikk 74 av 132 plasser i parlamentet. Kort etter valget starter USA og EU en boikottkampanje som hadde som mål å knekke Hamasregjeringa. Boikotten av Hamas ble utnyttet av grupper innen Fatah. Den interne palestinske konflikten endte med et brutalt sammenstøt mellom Hamas og Fatah-styrker 14. juni 2007.

Israel vokter i dag valgforberedelsen med argusøyne. Etterretningsorganisasjonen Shin Bet blander seg åpent inn i nominasjonsprosessen. Den 22.februar fengslet Israel 20 Hamasledere og andre på Vestbredden som arbeidet med å få til fellesliste Hamas-Fatah.

Det Palestinske Demokrati

Ifølge den israelske avisa Haretz, truer Israel Hamas medlemmer med mange års fengsel om de stiller til valg. Israel har også andre midler til tvinge igjennom et valg som de kan akseptere. De kan nekte å overføre skattepenger og tollinntekter til den nyvalgte regjeringa. Etter at Trump erklærte at hele Jerusalem er Israels hovedstad kan Israel også nekte de 360 000 palestinerne i Øst-Jerusalem å delta i valget.

Den norske regjeringa har særlig gode forbindelser til Israel. Norge har også et spesielt ansvar for den palestinske situasjonen som pådriver for Oslo-avtalen. Det er liten tvil om at UD og Israels venner er kjent med Israels innblanding i det palestinske valget. Det er grunn til å frykte at en Hamas-seier i årets valg kan utnyttes av Israel til nye brutale overgrep mot folket i Gaza. Kan Norge fortsatt sitte musestille å se på truslene fra Israel og saboteringen av det palestinske demokratiet?

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.