Vi hadde slett ikke tenkt oss at det skulle gå helt til påsken før vi fikk sendt ut et nyhetsbrev i 2021. Ekstraordinære tider har på ulike måter ført til forsinkelser, som har gjort at vi har vært vesentlig mindre synlige enn vi hadde planlagt.

Hvordan går det med neste ekspedisjon for å bryte blokaden av Gaza?

Så lenge Europa og landene rundt Middelhavet er preget av pandemien, kan det ikke bli noen båtreise mot Gaza. Men den delen av arbeidet som dreier seg om å utvikle kontakt med aktivister i potensielle havner, er i gang. En viktig effekt av ekspedisjonene våre er jo at de inspirerer og virker organiserende på aktivistmiljøer i de havnene vi besøker underveis. Det arbeides også med båt. Mens vi venter på at det skal bli mulig å seile, fortsetter vi selvsagt å bruke tid og krefter på det som hele tiden er det overordnede målet for oss: Å rette verdens oppmerksomhet mot forholdene for de to millionene palestinere som er innesperret i Gaza under et fryktelig kvelertak av blokade og okkupasjon.

NRK – Annonsene i høst slo godt an. Vi har fått flere øremerkede donasjoner

Vi fikk mange positive tilbakemeldinger om den annonsekampanjen vi hadde mot NRK i høst. Så vidt vi forstår, skapte den bekymring og debatt internt i statskanalen, uten at det utad har vært noen særlige spor å se. Men vi har fått øremerkede donasjoner til å dekke noen flere annonser, og behovet er presserende. Det er nok å gripe fatt i:

NRK fortsetter med sin skammelige skjevdekning av Gaza. Det er tydelig at NRK har som politikk å fortie Israels daglige terrorisering av Gazas fiskere og bønder. Hittil i år (pr. 24. mars) er det dokumentert 82 angrep på fredelige fiskere og bønder mens de prøver å gjøre jobben sin med å skaffe mat til den innesperrede befolkningen i Gaza. NRK har ikke nevnt ett eneste av de 82 angrepene.

I skarp kontrast til dette presterte NRK 23. mars enda en gang å gi nyhetsdekning av én enkelt rakett som noen i Gaza skjøt inn i sørlige Israel. Den havnet på et jorde, uten å skade mennesker eller materiell.  Vi i Ship to Gaza er ikke tilhengere av å skyte raketter. Men vi reagerer sterkt når NRK på den ene siden rapporterer om en enkelt rakett som havner på et jorde, mens det er total taushet om 82 angrep fra den israelske krigsmaskinen som skader mennesker og ødelegger levebrødet for fattige fiskere og bønder.

NRK sin fremstilling av Gaza

Hvorfor forteller ikke NRK noe om at israelske soldater og pansrede bulldosere stadig rykker inn og raserer bønders avlinger gjennom såkalt «landskapsplanering»? Det er dokumentert 15 militære innrykkinger i Gaza hittil i år. I november skrev tre israelske menneskerettsorganisasjoner til de ansvarlige israelske myndigheter med krav om at bøndene skulle få erstatning for sine tap.

Og hvorfor forteller ikke NRK at israelske droner i februar sprøytet plantegift for å ødelegge avling øst for Khan Yunis nær Gazas grense mot Israel?

NRK gir rett og slett fullstendig blaffen i å formidle objektiv og korrekt informasjon om Gazastripen. Det er betegnende for presisjonsnivået at NRKs nyhetsstrøm med overskriften «Gazastripen» har en innledende oppsummering som er skrevet 15. august 2018, og som forteller at den eneste grenseovergangen som brukes til å frakte gods til Gaza, Kerem Shalom, «er gjenåpnet». Sannheten er at den har vært åpnet og lukket utallige ganger siden 15. august 2018. Israel bruker denne grenseovergangen som politisk pressmiddel. Men NRKs «oppsummering» sier sitt om hvor opptatt statskanalen er av å holde det norske folk korrekt informert om den virkeligheten som folk i Gaza opplever.

Covid-19 i Gaza. Den opprørende mangelen på vaksiner

Torsdag 25. mars leverte seks israelske og palestinske menneskerettsorganisasjoner en begjæring til israelsk høyesterett med krav om at Israel øyeblikkelig sikrer tilgangen på vaksine for den palestinske befolkningen som er under israelsk okkupasjon og kontroll på Vestbredden og i Gaza.

De peker på at den samlede tilgangen på vaksine til befolkningen på Vestbredden og i Gaza hittil er på omkring 135 000 doser. Dette er tilstrekkelig for 67 500 mennesker, mindre enn 1,5 prosent av befolkningen i disse områdene. Det er langt mindre enn selv de mest utsatte risikogruppene trenger. «Dette bryter både israelsk og internasjonal lov så vel som medisinsk etikk, moral og ren og skjær medmenneskelighet», skriver de.

Ship to Gaza videresender henvendelsen deres til utenriksminister Ine Eriksen Søreide med anmodning om at Norge følger dette opp overfor Israel. Dette i tråd med hennes innlegg i Sikkerhetsrådet 17. februar om å sikre en rettferdig tilgang på vaksiner mot covid-19.

I perioden november-januar var koronaviruset kraftig på offensiven i Gaza. Deretter har det holdt seg på et ganske moderat nivå, men fra midten av mars har smitten igjen skutt fart. Covid-19 og tiltakene mot smittespredning er en stor belastning på et samfunn som allerede på forhånd er fullstendig nedkjørt. Samtidig har Israel brukt blokaden på en måte som hensynsløst øker problemene for Gazas innbyggere. Og desto mer opprørende er det at Israel i denne situasjonen viderefører og dels trapper opp den daglige terroriseringen av Gazas bønder og fiskere.

Den internasjonale straffedomstolen ICC og krigsforbrytelser mot palestinerne

Det var svært gledelig at sjefsanklager Fatou Bensouda 3. mars kunngjorde at ICC har innledet etterforskning av mulige krigsforbrytelser under bl.a. Gazakrigen sommeren 2014 og fredagsmarsjene The Great March of Return som startet 30. mars 2018. Vi skal på ingen måte ta noe ære for dette, men en rekke representanter for Freedom Flotilla Coalition deltok 29. november 2019 på en stor internasjonal demonstrasjon utenfor ICC i Haag, der vi etterlyste handling fra Bensoudas side.

Tre uker etterpå kunngjorde hun at hun hadde bedt ICCs Pre-Trial Chamber I om å vurdere om ICC har jurisdiksjon i saken. 5. februar i år fikk hun grønt lys fra dem. Israel mobiliserer selvsagt voldsomt og har bl.a. fått Canada, Tyskland, Ungarn, Tsjekkia og Østerrike til å gå imot. Vi har vært opptatt av å bidra til norske initiativ til støtte for beslutningen til Pre-Trial Chamber I. Flere slike initiativ er tatt, og flere vil følge. Vi vil spesielt framheve dette brevet fra Forsvar Folkeretten og Den internasjonale juristkommisjons norske avdeling.

Det skal ikke gå like lang tid til neste gang dere hører fra oss.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.