Marielle Leerand, tidligere nestleder i partiet Rødt, har skrevet om organiseringa av norsk venstreside i siste nummer av tidsskriftet Ny Tid. Vi benytter anledninga til å utvide perspektivet fra nasjonalt til globalt:

Vi befinner oss nå i et tidsgap mellom kapitalismens høst og folkets vår. Spørsmålet er om folk greier å gripe sjansen …»

– Samir Amin, egyptisk marxist, økonom, forfatter. Født 3. september 1931 i Kairo, død 12. august 2018 i Paris. Jeg var så heldig å treffe ham på Folkets Hus på Youngstorget i Oslo i 2012.

Jeg glemte å spørre, men det er godt mulig at far min, sosialøkonomen Paal Bog (1919 – 2002) traff ham i Egypt, vi bodde i Kairo to år av min barndom, 1956-1958, far hjalp til med opprettelsen av Den forente arabiske republikk, samarbeidet mellom Egypt og Syria.

Det kunne sikkert være interessant for flere enn meg hva de eventuelt utveksla av idéer, egypteren og nordmannen som også var marxist og medlem av Norges Kommunistiske Parti en gang i tida.

Men etter snart tjue år har Riksarkivet ennå ikke lagt to pinner i kors for å, ja, organisere, den svære dokumenthaugen jeg forsynte dem med, privatarkivet hans.

Samir Amin sine tanker i 2017

Her er Samir Amins testamente til oss. Om behovet for å gjenoppbygge en internasjonal arbeider-/folkebevegelse mot den globale kapitalismen:

«Vi er nå i fasen av ‘kapitalismens høst’; uten at dette styrkes av fremkomsten av ‘folkenes vår’ og et sosialistisk perspektiv. Muligheten for betydelige progressive reformer av kapitalismen i denne nåværende fasen er bare en illusjon.

Det er ikke noe annet alternativ enn dét som aktiveres ved en fornyelse av det internasjonale radikale venstre; som er i stand til å utføre – og ikke bare forestille seg – sosialistiske fremskritt. Det er nødvendig å avslutte den kriseridde kapitalismen i stedet for å prøve å avslutte kapitalismens krise.

Men i vår epoke, gitt potensialet til økologisk og militær ødeleggelse og de mektiges mulighet til å virkeliggjøre dette – som Marx og Engels skrev i Manifestet: det er en veldig reell risiko for at kampene vil ødelegge leirene som motsetter seg hverandre: ‘… de kjempende klassers felles undergang.’

i) Målet bør være å etablere en organisasjon (den nye internasjonale) og ikke bare en ‘bevegelse’. Dette innebærer å bevege seg utenfor konseptet av diskusjonsforum.

ii) Erfaringene fra de tidligere internasjonalene bør studeres seriøst, selv om de tilhører fortiden. Dette bør gjøres, ikke for å ‘velge’ en modell blant dem, men for å finne den mest passende formen for våre forhold i dag.

iii) En slik invitasjon bør adresseres til et stort antall stridslystne partier og organisasjoner. En komité bør først settes opp for å få prosjektet påbegynt.» (Min overs.)

Samir Amin, Global Research, juli 2017

Hele artikkelen her: https://www.globalresearch.ca/it-is-imperative-to-reconstruct-the-internationale-of-workers-and-peoples/5601602

Ola Bog Samir Amin. Foto: RFI – Royalty free images

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.