Israel topper alle statistikker over hvilket land i verden som vaksinerer raskest mot Covid 19. Sist mandag hadde 14 % av alle israelere blitt vaksinert, det er en solid rekord. Men alle blir ikke vaksinert. Den palestinske legen Dr. Mustafa Bharghouti kan fortelle at palestinerne får ingen vaksine, selv om infeksjonsfrekvensen blant israelere er på bare 4,4 %, mens på Vestbredden og i Gaza er den på hele 36 %. Heller ikke noe helsepersonell på Vestbredden og i Gaza er blitt vaksinert, Israel nekter også palestinerne selv å importere vaksiner. Heller ikke de 5.000 palestinerne i trangbodde israelske fengsler blir vaksinert. Mens derimot alle de ulovlige israelske bosetterne på palestinsk område får vaksinen.

Israel forsvarer sine handlinger ved å vise til Oslo-avtalen som ga palestinske myndigheter ansvaret for helsearbeid både på Vestbredden i Gaza. Men hva hjelper det med tillatelse til å importere når det er enorm pengemangel, manglende tilgang på vaksiner og mangel på infrastruktur for å distribuere en vaksine. Israel har hittil benyttet Pfizer-BioNTech vaksinen, som må lagres ved minst 94 grader Fahrenheit. Vaksinen kan derfor ikke lagres i Gaza der mer enn halve døgnet er uten elektrisitet. Imens eksploderer pandemien.

Dette er et grovt brudd på Folkeretten fra Israels side som nekter å ta sitt ansvar som okkupasjonsmakt. Av de 14 millioner vaksiner som Israel fikk i første omgang har ikke en eneste vaksine blitt satt på en palestiner. Vi har fått et nytt begrep:

«Vaksineapartheid»!

Jan P. Hammervold

Ship to Gaza

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.