Søndag 6. desember skal det ifølge grunnloven holdes parlamentsvalg i Venezuela. 107 partier og politiske organisasjoner stiller til valg i landet med ca. 30 millioner mennesker. 98 av partiene defineres som tilhørende opposisjonen. Over 14 tusen kandidater stiller til valg om 277 plasser i Nasjonalforsamlingen for perioden 5. januar 2021 til 4. januar 2026. Som under forrige valg til Nasjonalforsamling i 2015, er det 87 valgdistrikter med ca. 14 tusen valglokaler. Det er ca. 21 million stemmeberettigede, 250 tusen flere enn sist.

Venezuela har et internasjonalt anerkjent valgsystem

Venezuela har et avansert og transparent elektronisk valgsystem som har vært testet i lengre tid under overvåking av Council of Electoral Experts of Latin America (CEELA). Selve valget 6. desember overvåkes også av representanter for alle partier som deltar. Valget foregår under ekstremt krevende omstendigheter med finansiell blokade og Corona pandemi.

Parlamentet har siden valget i 2015 vært ute av stand til å samarbeide om og med andre nasjonale myndigheter med basis i grunnleggende prinsipper som landets suverenitet og selvbestemmelse. Isteden er det blitt et redskap for USAs lavintensive krigføring mot landet under Trumps Juan Guaidó. Det ble derfor frem til 2021, valgt en ny folkeforsamling som har utført nødvendige oppgaver. Guaidós tid er nå over, uansett.

Venezuelas venner holder pusten

Det er å håpe at valget av et nytt parlament ikke vil ende som i Bolivia i 2019 der USAs spydspiss, Organisasjonen av amerikanske stater, OAS, lurte hele Vesten til å godta et fascistisk kupp. Ingen må la seg lure til å tro at USA lar valget i Venezuela foregå i fred. Undergravingen har begynt for lengst ved på forhånd å erklære valget for ugyldig og instruere vennene, blant andre EU, til ikke å sende observatører. En passende FN-rapport var bestilt gjennom Guaidós [les USAs) venner, slik at man på felles pressekonferanser med Venezuelas naboer kunne erklære Venezuelas president for en krigsforbryter som måtte straffeforfølges. Dette er en tilbakevendende «gjengjeldelse» for at Venezuela tidligere i år meldte USA inn for den internasjonale krigsforbryterdomstolen (ICC ) for sanksjonene de fører mot landet.

USAs korstog mot sosialismen vil fortsette, der den fins.

Godt Valg, Maduro!

Ane Hoel

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.