Hva i all verden er koblingen mellom elektrifisering uti havet og reindrift i fjellet? Mye tettere enn fantasien kunne finne på!

Vi har vindkraftanlegget i Roan, der Høyesterett enstemmig har sagt at anlegget ikke har gyldig konsesjon. Det er sjokkerende for alle at anlegget et halvt år etter dommen går som om ingen dom var falt. Så har vi oljefeltene Draugen og Njord, som ligger uti havet vest for Roan. Noen, det vil si Stortinget og våre myndigheter, mener at elektrifisering av oljeplattformer med strøm fra land er smart. De kunne jo brukt elektrisitet produsert fra gass på plattformen, men da blir ikke tallene i europeiske regnskap så fine – den håpløse diskusjonen hopper vi over akkurat nå.

Framføring av strøm til Draugen og Njord på NVEs bord

Saken er at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i disse dager behandler kraftkabel og trafoanlegg for elektrifisering av Draugen og Njord. Trafo og kraftkabel legges ved Roan Vind sitt anlegg. Her blir det altså strøm til oljeanleggene fra vindkraftanlegget som drives uten gyldig konsesjon, fordi det ødelegger reindrift og samisk kultur.

Det blir to store feil på en gang. Landstrøm til oljeanleggene og knusing av samisk kultur. Noe mer håpløst kan det ikke være mulig å tillate.

Hvorfor stopper ikke NVE dette umiddelbart?

Bedre blir det jo ikke av at dette må suppleres med vannkraft eller europeisk kraftmiks. Alle vet av vindkraft er avhengig av vind, og at anleggene bare produserer i en tredel av tiden.

Kabler og trafo ødelegger enda mer areal på land enn det som Roan-utbyggingen allerede har gjort. I havet legges de gjennom områder med kaldtvannskoraller, en viktig naturtype som tas spesielle hensyn til.

Hvem sine interesser tjener denne elektrifiseringen?

Hvem er det som ønsker å gjøre dette (i tillegg til at NVE tillater det)? Det er OKEA ASA, som ble startet av Ola Borten Moe med flere i 2015, to år etter at han gikk av som olje- og energiminister. Han er aksjeeier og styremedlem i OKEA. Ola Borten Moe er også forsknings- og høyere utdanningsminister samt Senterpartiets 1. nestleder. Hvor er etikk og samfunnsansvar når man holder på sånn som dette?

I denne saken har vi kroneksempelet på at elektrifisering av samfunnet ikke er kvikkfiks. Vi skal løse klimaproblemet, men vi kan ikke løse det med å ødelegge natur og urfolks kultur. NVE kan ikke oppføre seg som om ingen høyesterettsdom er avsagt for Fosen-anleggene. Nå må dere stoppe før dette blir enda verre!

Kari Merete Andersen, styremedlem Motvind Trøndelag. Her kan du bli medlem.

Artikkelen er tidligere publisert i avisa Klassekampen.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.