Innlegget ”Alt vel i oppdrettsnæringa?” (KK 25.01.) fikk 10.02. svar av leder i Sjømat Norge Geir Ove Ystmark. Det er et vennligsinnet svar, noe jeg takker for. Men jeg finner lite konkret som underbygger tittelen på innlegget – Havbruk på naturens premisser. Han slår der fast at næringa må vokse og at femdobling innen 2050 ”er forespeilet”. Det er ingen klare svar på hva som skal gjøres for å redusere den enorme dødeligheten (opp til 25% i det verste området, fra Nord-Hordaland til Stadt, Område 4). Heller ikke berører Ystmark at rensefisken forsvinner fra merdene (dør de alle?) eller at den genetiske forurensinga av villaksen i elvene fortsatt er stor. Flere problemområder kan regnes opp, men jeg vil heller stille Ystmark noen konkrete spørsmål:
Det såkalte trafikklyssystemet baserer seg på effekten av lakselus på vill-laks og gir Nærings- og fiskeridepartementet hjemmel til å kreve reduksjon av produksjonen dersom lusetallene er for høye. Oppdretterne i Område 4 har nå fått krav om å redusere med 6%. Systemet inkluderer altså ikke dødelighet i merdene, noe som har vært kritisert fra mange hold. Ufattelig nok har nå oppdrettere i område 4 saksøkt staten fordi de mener det er grunnløst at de blir pålagt en reduksjon.
Med utgangspunkt i den ferske rapporten fra Havforskningsinstituttet (HI) ”Risikorapport norsk fiskeoppdrett 2021 – risikovurdering” (09.02.21), er det betimelig å fokusere på det mest oppdrettstette området, Område 4. Derfor følgende spørsmål til Ystmark:
Og mer generelt:
Ivar Hellesnes
Veterinær, pensjonert seniorrådgiver i Mattilsynet
Artikkelen tidligere publisert i avisa Klassekampen