Innlegget ”Alt vel i oppdrettsnæringa?” (KK 25.01.) fikk 10.02. svar av leder i Sjømat Norge Geir Ove Ystmark. Det er et vennligsinnet svar, noe jeg takker for. Men jeg finner lite konkret som underbygger tittelen på innlegget – Havbruk på naturens premisser. Han slår der fast at næringa må vokse og at femdobling innen 2050 ”er forespeilet”. Det er ingen klare svar på hva som skal gjøres for å redusere den enorme dødeligheten (opp til 25% i det verste området, fra Nord-Hordaland til Stadt, Område 4). Heller ikke berører Ystmark at rensefisken  forsvinner fra merdene (dør de alle?) eller at den genetiske forurensinga av villaksen i elvene fortsatt er stor. Flere problemområder kan regnes opp, men jeg vil heller stille Ystmark noen konkrete spørsmål: 

Det såkalte trafikklyssystemet baserer seg på effekten av lakselus på vill-laks og gir Nærings- og fiskeridepartementet hjemmel til å kreve reduksjon av produksjonen dersom lusetallene er for høye. Oppdretterne i Område 4 har nå fått krav om å redusere med 6%. Systemet inkluderer altså ikke dødelighet i merdene, noe som har vært kritisert fra mange hold. Ufattelig nok har nå oppdrettere i område 4 saksøkt staten fordi de mener det er grunnløst at de blir pålagt en reduksjon. 

Med utgangspunkt i den ferske rapporten fra Havforskningsinstituttet (HI) ”Risikorapport norsk fiskeoppdrett 2021 – risikovurdering” (09.02.21), er det betimelig å fokusere på det mest oppdrettstette området, Område 4. Derfor følgende spørsmål til Ystmark: 

 • Mener du at situasjonen i Område 4 er forsvarlig i forhold til fiskehelse, velferd og miljø, og at dette er ”på naturens premisser”?
 • Mener du at oppdrettsnæringa i dette området kan fortsette slik? Hva mener du helt konkret må til for å snu utviklinga, ikke i 2050 men nå?
 • Bør de vurderte risikoene som HI har pekt på i sin rapport tas inn i grunnlaget for trafikklysvurderinga?

Og mer generelt:

 • Vil du støtte et forbud mot bruk av rensefisk inntil man har fått kontroll med dødeligheten?
 • Vil du støtte forslaget om å gi Mattilsynet hjemmel til å gjøre vedtak mot grupper av anlegg og ikke bare enkeltanlegg, slik et utvalg foreslo i høst?

Ivar Hellesnes
Veterinær, pensjonert seniorrådgiver i Mattilsynet

Artikkelen tidligere publisert i avisa Klassekampen

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.