Biografien «Jens Stoltenberg -min histore» lå litt tilfeldig på ei hytte jeg var innom. Jeg leste den. Interessant, mannen har jo vært statsminister og leder NATO. Men det var noe som mangla? Det sto ingen ting om truslene ville dyr og natur i den! Det til tross for at vi er årevis inne i ei skikkelig naturkrise. Den 6. masseutryddelsen av dyr på jorda er i gang! 

Jeg fikk en idè. Jeg hurtigleste biografien «Jonas» om Gahr Støre, som nå er statsminister. Boka «Sylvi Listhaug -der andre tier» fikk samme behandling. «Nær folk» av Jan Bøhler og Trygve Slagsvold Vedum». Knut Arild Hardeide «Det som betyr noe». Trine Skei Grande «Oppreist». Siv Jensens «Med egne ord». Ganske nye bøker om og av åtte norske såkalte «topp-politikere». 

Ikke et ord om naturkrisa, artsutryddelsen eller rødlista. Det begynte å bli skummelt. Hva feiler det disse folka? Man kan lure på om naturen betyr noe som helst for våre fremste politikere. Bortsett fra den rene nytteverdien for oss mennesker da, sjølsagt. 

Fornektelsens kunst

Alle nordmenn har sett Sir David Attenboroughs tv-programmer. Alle politikere vet at vi mennesker har gjort et dypt innhugg i bestandene av ville dyr. Bare 30 prosent er igjen av dem. Det skjer i Norge, også. 2700 arter -inkludert planter -er på Rødlista. Sakte, men sikkert tar vi maten og leveområdene fra de ville dyra. Snart begynner de å dø ut. En art etter den andre. 

Men de såkalte «topp-politikerne» bryr seg ikke. Man må ha lov til å spørre: Er de mentalt avstumpet? Jeg tror selvsagt ikke at disse politikerne hater natur og ville dyr -innerst inne. Det er bare noe jeg skriver for å få oppmerksomhet. De aller fleste politikerne bare –ignorerer utryddelsen av dyra. Naturkrisa er rusk i det politiske maskineriet. Noe man fornekter, og helst ikke snakker om. Dyra har jo ingen stemmerett, uansett. For øvrig er det ikke så mange av oss andre som bryr seg skikkelig, heller… 

Bare Audun Lysbakkens bok «Frihet sammen» bruker noen sider på klimaproblemene og «antropocen». Det faktum at vi mennesker nå dominerer alle jordas økosystemer med langsomt dødelige konsekvenser -trolig også for menneskeheten. Honnør til Lysbakken!

Bare Audun Lysbakkens bok «Frihet sammen» bruker noen sider på klimaproblemene og «antropocen». Det faktum at vi mennesker nå dominerer alle jordas økosystemer med langsomt dødelige konsekvenser -trolig også for menneskeheten. Honnør til Lysbakken!

Lavt moralsk nivå

De fleste av «topp-politikerne» er sikkert glade i å være ute i naturen. De har trolig hytter også, siden de fleste er rike mennesker. Gahr Støre lar seg avbilde i lusekofte på framsida av «Jonas». Litt sporty, som om han er på hytta eller ute i naturen. «Image-bygging», heter det på godt norsk. 

Stoltenberg bruker litt tid på klimaproblemene -som selvsagt i sin tur kan forverre naturkrisa. Det skal han ha honnør for.  

De fleste politiske partiene nevner klimaproblemer og naturkrise i programmene sine. Fremskrittspartiet også, men bare såvidt. De er litt opptatt av marin forsøpling. Ellers er det taust. Senterpartiet nevner også faren for utrydding av ville dyr og planter i en setning. Etterpå bruker de side opp og side ned på tiltak for å holde alle de store rovdyrene våre nede på et minimum. 

Mahatma Ghandi mente at en nasjons storhet og moralske utvikling kan måles mot hvordan man behandler dyrene. Den dagen en av de norske «topp-politikerne» står på stortingers talerstol og forsvarer gråspurven eller vipa (to truede arter i Norge) -skal jeg spise hatten min! 

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.