Erna Solberg og Tysklands leder Angela Merkel m.fl. åpnet forrige torsdag (27. mai) den nye strømkabelen mellom Norge og Tyskland (selv om kabelen egentlig har vært i delvis drift siden i høst). Kabelen skal angivelig bedre både forsyningssikkerheten i Norge og jevne ut strømprisen. I tillegg skal Norge tjene penger på forbindelsen. Hogne Hongset knuste i en kommentar for et par dager siden Solbergs argumenter:

Vi har hatt full forsyningssikkerhet i Norge siden 1993 da den nest siste kabelen til Danmark ble bygd. Strømprisen i Norge vil stige – det er alle andre enige om. Og norske kommuner og staten vil ikke tjene noe som helst fordi Norge må betale halvparten av investeringen på 18 milliarder. Bare smuler er igjen når disse utgiftene er dekket. Og resten av «overskuddet» er delt ut som lønnstillegg til direktørene i bransjen.

Nå brukte energiminister Bru, som var med på åpningen, et argument vi har sett mye. «Det kan bli ganske mye import på denne kabelen med all den fornybare energiproduksjonen som bygges i Tyskland». Dette har vi blitt fortalt mange ganger. Blant annet også av APs Barth Eide. Eide påsto at EUs vindkraft skal forsyne Norge, særlig om vinteren.

Nå er det selvfølgelig ikke vindkraft som blir importert fra EU til Norge. Heller er det EU-miksen av strøm som til enhver tid befinner seg på EUs kraftnett. Denne miksen er på ca. 80 % fossilt basert strøm, produsert fra kull og gass, men også fra tvilsom bioenergi. For folk i Norge som er opptatt av å redusere klimagassutslipp og som samtidig er for kabelutbyggingen til EU, som Ap, MDG, Sp og delvis SV, må dette være mer enn et paradoks: Hvordan i all verden kan import av fossil «elektrisitet» fra EU bli et «klimatiltak» i Norge?

Regnskapsjuks med flis og pellets

En av grunnene til at regjeringsmedlemmer tør å argumentere med at import av brun «elektrisitet» fra EU, er et ledd i det «grønne skiftet» i Norge. Her har EU og FN har bestemt at utslippene fra flis og pellets er noe annet enn hva de faktisk er, (nemlig store mengder utslipp av CO2). De har vedtatt at usannhet er virkelighet, og at løgnen i alle fall skal holdes utenom EUs klimastatistikk.

Når man ser nærmere på EUs klimastatistikk, har vi lagt merke til klimaarbeidet tilsynelatende går framover, nærmest med stormskritt. Men også dette er naturligvis bare tull. EU er blitt grønnere fordi fossil energi blir definert som grønn av politikere og kraftbransje.

Det er ikke vindkraftutbyggingen i EU som har ført til at bruken av kull er noe redusert, men en omfattende import av (fossil) pellets fra USA, Canada, Brasil etc. Et av de mest typiske eksemplene gjelder Danmark (se vedlagte illustrasjon – som jeg har brukt tidligere). Situasjonen er tilsvarende i mange andre EU-land.

Norsk energipolitikk er en sammenhengende løgnhistorie. Det er mulig at Erna Solberg må kunne unnskyldes med at hun ofte er nødt til å lese opp hva en kjeltring i et departement eller i en næringsorganisasjon har skrevet for henne om en sak. Men til statsråd Bru må man kunne stille litt større krav – hun er jo til og med påtenkt som Høyres nye leder om et par-tre år.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.