Situasjonen i Ukraina har endret den politiske debatten i verden, og har kanskje ført til at mange har prioritert ned interessen for norsk energipolitikk. I alle fall tar norske politikere det nå for gitt at behovet energi – og særlig for fornybar energi – nå øker kolossalt. Den grunnleggende debatten om hvilke industriutbygginger som egentlig trenger ny energi, og hvilke kraft-alternativer vi har, hoppes det skyhøyt over.

I mandagens Dagsnytt 18 (ca. 18.39) fikk Ap og Høyre anledning til igjen å fremføre sine myter og det angivelige behovet for ny vindkraft fra norskekysten. Bare med motforestillinger fra Rødts talsperson i energikomiteen i Stortinget (2 mot 1, altså litt mer «demokratisk» enn vanlig).

Det haster å komme i gang, ifølge Ap og Høyre. Dem bløffet også med at det er stor interesse for kraftutbygging i mange kommuner og viste til at Alcoa angivelig får kraft fra et vindkraftanlegg på Helgeland. Det påstås også at det ikke finnes fnugg av lokale motforestillinger til anlegget.

Ap var særlig opptatt av at kommuner som aksepterer ny vindkraftutbygging, skal honoreres økonomisk, altså litt tradisjonell betaling for politisk «prostitusjon».

Det finnes alternativ

Rødts representant ble stadig avbrutt, men klarte til slutt å få fram sitt selvfølgelige budskap: Alternativet til vindkraft – dersom strømbehovet øker – er oppgradering av eksisterende kraftverk, energieffektivisering (som myndighetene delvis saboterer), litt solkraft m.m. Og minst like viktig: Droppe mye av den energisløsingen som nå planlegges: Elektrifiseringen av sokkelen (null klimaeffekt), datasentre som prioriterer energikrevende svindel (kryptovalutta), samt redusert krafteksport (kun vårt kraftoverskudd skal eksporteres).

Det er enorme kraftmengder det her er mulig dels å produsere og dels og spare. Ja, faktisk vesentlig mer enn om hele kysten raseres av vindturbiner. Det som er så vanskelig å begripe er at rutinerte politikere ikke klarer å summere 2 pluss 2, og at de uten å nøle vedtar å sløse bort 15 TWh norsk el-kraft (og 50 milliarder kroner) for å flytte utslippene av CO2 fra sokkelen – ut av det norske klimaregnskapet og over til klimaregnskapene i EU. Ganske ufattelig…

Artikkelen er tidligere publisert på Steigan.no

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.