Møtene med folk 1.mai-21, gir en sterk meningstyngde etter en lang koronaperiode med mangel på samhørighet og kontakt mellom folk. I Rødt huset i Prinsensgate 14, sentralt i Trondheim, har vi invitert medlemmer og venner til mat, quiz, bokbad og utforming av politiske paroler. Her smelter politikk og kultur sammen til en god opplevelse av fellesskap.

Huset har fått et løft i løpet av vinteren. Folk i partiet har rustet opp uterom, møterom og kjøkken med stor estetisk praktisk omtanke. Et politisk bidrag til alle lagene som de siste årene har brukt huset flittig, med mange ukentlige aktiviteter. En unik møteplass og base, sosialt og politisk.

Folk som møter opp er fra 8 til 80 år, med et mangfold av ressurser. Samtalen utfordres av en konkurranse med beste forslag til framtidige gode paroler. Det er enighet om at vi må forsvare oss mot kapitalismen og avdemokratisering. At klasseskillene må reduseres og at økonomisk ulikhet er en trussel mot felleskapet. De rike må beskattes mer. Størst fokus får kravet om et anstendig arbeidsliv. Fast jobb og tarifflønn. Flere etterlyser internasjonal politikk. Vi må vende blikket ut mot verden, mot krig og imperialisme. Hvordan skal vil ellers bekjempe kapitalismen og skape felles skjebne?

Vi bygger forståelse ved å lytte til Rais Neza Boneza som har skrevet bok om oppvekstsvilkår i Kongo. Landet hvor jakten på coltan som brukes i mobiler og elektronikk, er en ulykke for folket og landet. En ubehagelig virkelighet hvor vi er med på å holde ved like utbytting, gjennom vårt forbruk. Les boka «Hvite Eldorado svarte byrde».

En annen fortelling er boka om oppveksten til Hanna på Fosen. Johanna Bakken Utvik forteller om en tid hvor makt ble utøvd ved å holde folk i fattigdom, overlatt til egen skjebne. Hun er i dag pensjonert sykepleier, skribent og aktiv i lokallaget. Hun trosset motgang i oppveksten, takket være sterk personlig styrke. Hennes bok forteller om hardt arbeide, såre relasjoner til de nærmeste og ressurser til å komme videre. Vi anbefaler boka hennes «Håper det regner på en søndag».

1.mai forener oss. I en komplisert verden er det i møte mellom mennesker vi bygger respekt og fellesskap. I en tid hvor jeget og individet så alt for ofte dyrkes, er det befriende å delta i dugnad og samhandling hvor felleskapet fungerer.

Eli Wæhre

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.