«Jeg vet ikke om jeg forstår, hva Kultur er, jeg kunne tenke meg, at det var noe i retning av Hjertets dannelse», skriver Knut Hamsun i et julebrev i 1898. Tanken er befriende. Den reiser et spørsmål. En refleksjon. Om noe som former vår personlighet. Gir hjertet næring. Noe er større en tingene i seg selv.

Hva er kultur?

Kulturen har historiske røtter, i stadig endring og påvirkning av tia vi lever i. Kulturen knytter oss sammen i felleskapet og sosialiserer oss inn i samfunnet. Kultur som vi kan glede oss over, utvikle oss i eller ta avstand fra.

Kultursektoren som vi kjenner den fra politiske diskusjoner og tørre tall i offentlige budsjetter, er et av mange kulturuttrykk i samfunnet. Med vår økonomi har vi mulighet til å prioritere en rekke kulturtilbud. Det offentlige støtter diverse arrangement, kunstutstillinger, bibliotek, kulturskoler mm. Samtidig har vi et folkelig kulturuttrykk med rom for mange talenter og felleskap. Denne kulturen har stor betydning for folk der de bor og åpner opp for at flere kan delta. Disse virker sammen og er produktive i et samfunn hvor folk har forutsigbar økonomi, faste jobber, trygge hjem og relasjoner å støtte seg på ved belastninger og traumer. Limet blant oss er trygghet og overskudd til å delta i og skape en felles kultur.

Selv opplever jeg gjerne mine rikeste kulturopplevelser i hverdagssituasjoner. Det kan være kaffepausen i hagen om våren når bofelleskapet har dugnad, og bedene spirer til liv. Det kan være øyeblikk hvor politisk aktivitet og kultur finner sammen i uttrykk som gir tro på en mer rettferdig verden. Vi var mange som fikk den følelsen da vi satte opp et åpent telt for alle på torget med arabisk mat og videooverføring av palestinsk konsert på Vestbredden.

Kultur er ikke opp til meg å definere. Men jeg tror ikke kultur kan bygges inne i kostbare hus. Jeg tror verdifull kultur blomstrer i et samfunn med trygghet og meningsfulle liv. Dermed blir vedtaket i Steinkjer kommunestyre 28. oktober for meg fryktelig vanskelig å forstå.

To virkeligheter

For en halv milliard, sannsynlig vis mye mer, skal det bygges kulturhus i byen. Det skal tas penger fra viktige kjernesaker fra skole, omsorg og ellers der det er mulig. Debatten preges av tvil, og avspeiler drømmer og håp om en enda bedre by; «En glasak» sier en Ap-politiker, «gir håp om mere handel» ønsker Sv-politiker, «et viktig bidrag til psykisk helse» sier Sp-politiker, «vi trenger at byen lever» sier tidligere Ap-ordfører.

«Stor skepsis tross soleklart ja» Trønder Avisa 30.10

Politikerne tviler seg fram til en avgjørelse på tross av at penger må tas fra de gruppene som ikke har ressurser til å si fra og samle seg i protest. Jeg leter etter mer informasjon om kommuneøkonomien og det er lett å finne: Det er bortfall av omsorg og trygghet i hver krone, hver tall, hver nedskjæring.

Millioner skal tas fra Trønder Avisa 30.10.

Heldøgnsomsorg. Spesialundervisning. Barnehage. PPT. Grunnbemanning. Sykehjemsplasser.

Byens folk skal finne sammen i store kulturopplevelser som kan veie opp tap av omsorg og velferd. Jeg henter opp minner fra en tid hvor en av våre naboer stelte sin demente ektefelle som ikke fikk fast sykehjemsplass i mange år. Han var utslitt uten ork eller mulighet til å delta på noe som helst. Eller broren som måtte gi opp førerkortet og satt alene i huset sitt med lang avstand til bysentrum, uten etablert transporttjeneste, dagtilbud eller kulturtilbud. Og ungene uten trygge hjem, hvor finner de plass i denne kulturen?

Jeg skjønner at det har vært stor tvil i denne prosessen. Jeg ser at det også ellers i samfunnet at kostbare byggverk skal huse vår kultur. Steinkjer er på ingen måte spesiell. Men i byen med bygdene og røtter i en kultur hvor måtehold og kultiveringa av jord har stått så sterkt, fremstår gapet mellom verdier enda tydeligere. Å ta fra de som trenger mest til et vedtatt pengesluk, blir ikke logisk argumentasjon for meg.

Jeg leser lokalavisa, kjenner på motsetningene i de beslutninger som tas og undrer meg over at det ikke er flere enn Rødt som har fulgt sitt hjerte og forstand?

Eli Wæhre

Tidligere artikkel om kulturhuset i TrønderRød

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.