Hvem eier egentlig Vindkraftverkene på Haramsøya, Stadlandet, Lutelandet, Guleslettene, Nygårdsfjellet, Ånstadblåheia, Sørfjorden, Raskiftet, Austri Kjølskiftet, Bjerkreim? Det startet med norske eiere, nå er det meste på utenlandske hender. Delvis bygd for norske skattepenger, men profitten renner ut av landet -Skattefritt.

Haramsøya startet som et prosjekt i regi av Sogn og Fjordane Energi, SFE, de gikk opp og ned Vestlandskysten med navnet Vestavind Kraft. De snakket dialekten, og fikk avtaler. Det ble solgt inn som fremtiden. Det ble skrevet bestillingsverk. PR-byrået Zynk var involvert. Sigurd Grytten er et navn som hadde kontakter. Problemet var whatever? Løsningen var vindkraft.

Utenfor norsk kontroll

Stadlandet (Okla), Lutelandet, Bremangerlandet, Haramsøya og Guleslettene. Alle sammen fikk de konsesjon. Kun Bremangerlandet er stanset fra utbygging, og gudskjelov for det. Eierne? Vestavind Kraft finnes ikke lenger, eller, de finnes, men de er 89,87 % eid av Falck Renewables SPA. Ingen norsk offentlig kontroll. Dette er et italiensk selskap, bare ta en titt på hjemmesiden deres, sjekk hvem de er.

Disse eier en god del vindkraft i Norge. Det er anlegg, der Vestavind Kraft er involvert. Haramsøya ble solgt ut, til Zephyr, som solgte videre til finske Taaleri. De har et underselskap, Taaleri Haram AS, og de eier 100 % av aksjene i Haram Kraft AS. Taaleri Haram AS er 100 % eid av Taaleri Solarwind II S.A.R.L.

Truer med rettssak

Det er finske Taaleri som rasler med rettssak om regjeringen gjennomfører grunnrenteskatt og høyprisskatt, som de har varslet. Fortell det til de som bor på Haramsøya, og som i tillegg til å ha mistet fjellet sitt og naturområdene sine og tilliten til systemet, nå har høyere strømpris også i vente, når det skal bygges ut mer nett for å koble NO3 (Midt-Norge) til Sør-Norge, og til det europeiske kontinentet.

Nygårdsfjellet vindkraftverk i Narvik må også nevnes. Dette vindkraftverket fikk 200 millioner kroner i støtte fra ENOVA i 2009. Det er for øvrig det prosjektet hvor man fikk minst igjen for pengene, kun 0,38 KWh for hver krone «investert». Prøv selv: Kontraktfestet energimengde er 76.130 000 KWh. Støtte 200.100 000 kr.

Finner og sveitsere

Det var den gang Nordkraft AS som jobbet med prosjektet på Nygårsdfjellet. Men det er solgt, først til Fortum i Finland, siden til Credit Suisse i Sveits. Søk på fraud eller scam, og se selv. Sistnevnte er en storbank som kneler økonomisk.

Skattebetaling i Norge kan imidlertid umulig være problemet, for her kan man søke på Nygaardsfjellet Vindpark AS, og gjerne også eierne Nordic Wind Norway AS (som igjen er eid av Nordic Wind B.V., og herfra er det Credit Suisse kommer inn). Søk opp selskapene på Proff.no.

Snylter på staten

Det er ikke bare det at de ikke betaler skatt. Skatten er negativ. Det vil si at de får penger av den norske stat. Det gjelder Nygårdsfjellet vindkraftverk, men også de andre vindkraftverkene de eier i Narvik og Ofoten. Ånstadblåheia og Sørfjorden. Sjekk selv.

Credit Suisse eier også 40 % av Fosen Vind D.A. Det selskapet er det som eier Storheia, og som solgte Roan (til Roan Vind D.A., eid av TrønderEnergi og Stadwerke München). Dette selskapet har siden 2015 betalt 0 kr i skatt, hvert år.

Som kjent er det vindkraftverkene på Storheia og Roan som var oppe i Norsk Høyesterett i 2021, og hvor eierne og den norske staten ble dømt for å ha nektet reindriftssamene på Fosen retten til kulturuøvelse. Det er et brudd på folkeretten. I Norge skjer det – skattefritt.

Nullskatt-ytere

For anlegget Raskiftet, i Trysil og Åmot kommune i Innlandet, er noen skatt synlig. Sjekk selv for Austri Raskiftet DA. Heller ikke for Austri Kjølberget (Finnskogen) er det noen skatteinnbetaling å se. Dette er altså samme systemet, som der Taaleri fra Finland gråter og truer med rettssak over kanskje å måtte betale noe skatt om prisene er over 70 øre/KWh (!) for Haramsøya.

Austri Raskiftet DA er eid 60 % av Stadwerke München (her også), 20 % Gudbrandsdal energi og 20 % Hafslund Eco. Nøyaktig samme fordeling er det for Austri Kjølberget DA, selskapet der Kjølberget vindkraftverk i Finnskogen er pakket inn.

Den tyske byen München kaller seg «økostrøm-by» på å eie og tjene penger og ikke-betale-skatt og tape i høyesterett for vindkraftverk i Norge. Det er vanvidd.

Støttes av Enova

Bjerkreim vindkraftverk i Rogaland. Det er en gigantisk sammensetting av tre vindkraftprosjekt, 71 turbiner i alt. Utbygger og pusher er Norsk Vind AS, de som fikk 511 millioner kroner i støtte av Enova bare for det ene anlegget på Høg-Jæren, og de har beslaglagt hele Dalane-regionen. Ikke en krone har de betalt i skatt, i følge Proff.no. Sjekk selv.

Bjerkreim vindkraftverk er i likhet med flere av vindkraftprosjektene til Norsk Vind AS eid av noe som heter Luxcara, et selskap selv de som følger med, ikke får med seg hva er for noe. Spør gjerne tyskere, gjerne tyskere høyt oppe i systemet, og gjerne noen med spesiell interesse for økonomi og finans, fond og markeder. Har de ikke fulgt med på vindkraft i Rogaland, har de neppe hørt om Luxcara.

Det står at de er Dedicated to Renewables, antagelig en skrivefeil for «money». De kan ikke engang late som. De tjener grovt på de katastrofale strømprisene vi har her i sør, og leverer ikke nok kraft til å dekke det vi eksporterer til Tyskland engang. Folk må være like sinte på dette her, som de er når noen kommer og raner huset ditt. For det er det dette er snakk om.

Kryptovaluta-spekulanter

Luxcara er dessuten ikke mer enn en finte. For når man nøster seg litt nedover i dette her, slik for eksempel Tax Justice Network har gjort, og medier som TV2 og aviser som Dagens Næringsliv har dekket, så dukker det opp noe som heter Hyfe Holding. I ulike varianter. De eier 10 % av all vindkraft i Norge. Det er absurd at disse vil markedsføre seg som «dedikert til fornybar», som om raneren av huset erklærer seg «dedikert til miljøvern».

Kutt ut pengene, og se hvor dedikerte de er. Eier av Norsk Vind AS, han som kjøpte den dyreste eiendommen i Sola kommune, han er i alle fall dedikert til kryptovaluta, som han legger sin skattefrie fortjeneste fra vindkraft og subsidier i. Dette er ikke spekulasjon av kryptovaluta, men produksjon av kryptovaluta.

Skjulte eiere

Hyfe Holding er om mulig enda mer obskurt enn Luxcara. Ingen vet hvem som eier den. Ja, utenom eieren selv, selvsagt, og de han eller hun har valgt å åpne seg for. Det kan være nøyaktig hvem som helst, eller hva som helst. Ingen innsyn, ingen kontroll.

Dette er norsk forvaltning av i dag. Selg ut landet vårt, kast pengene etter de som kjøper, slik at de ikke egentlig betaler noen sum for å kjøpe, men tvert i mot får penger fra vår alles strømregning for å «kjøpe». Det blir laget regler så de slipper skatt. Jeg har ikke engang nevnt pantsettingsmuligheten.

Og vår øverste forvaltning, vår regjering og statsminister, vår olje og energiminister, de har ikke engang peiling på hvem eierne er. Det er et selskap som står som tiltakshaver. Et selskap uten krav til ansatte, kontaktperson eller daglig leder. Dette selskapet er eid og eid og eid i et sinnrikt system, der ingen egentlig har kontroll.

Og det i et land, der det er lovfestet at vannkrafta skal være i offentlig eie og fellesskapets kontroll. Og hvor vi har en rødgrønn regjering, som de kaller seg.

Av Eivind Salen, Motvind Norge

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.