I Nettavisens oversikt over Siv Jensens forslag til statsbudsjett for 2020 står det under overskriften «Arbeidsavklaringspenger»: «Regjeringen foreslår å bevilge 28,5 milliarder kroner til arbeidsavklarings-penger i 2020. Det er en reduksjon på 3,2 milliarder kroner sammenlignet med Saldert budsjett for 2019.»

Når man sparer 3,2 milliarder kroner på reduksjon av arbeidsavklaringspenger, skulle man tro at det var nok å ta av til å styrke oppfølgingen av unge på AAP. Men nei. Denne regjeringen foreslår å redusere minsteytelsene i AAP fra 2G til 2/3 av 2G for nye mottakere av AAP under 25 år.

Regjeringen vil også avvikle «ung-ufør-tillegget» for alle nye mottakere av AAP uavhengig av alder (men ikke for uføre). Disse to innsparingene vil samlet gi en innsparing på 112 millioner kroner i 2020. Og det er akkurat 112 millioner kroner som arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie vil bruke for å styrke oppfølgingen av unge på AAP! 

Dette er en «egenandel» på AAP for ungdom under 25 år. Det er utrolig at man ikke kan bruke noen av de 3,2 milliardene som er innspart til å hjelpe ungdom tilbake til jobb!

Antall uføretrygdede har økt det siste året, og antall sosialhjelpsmottakere har økt pga. innstramningene i AAP. Dette betyr at regjeringen dytter regningen over på de norske kommunene. Dette er smålig politikk fra regjeringen Solberg. Og dessverre støtter Kristelig Folkeparti denne politikken. Trist er dette. Kjempetrist.

Odd Storsæter
Pensjonert overlege

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.