En kommentar til artikkelen «Et farvel til optimismen»

Forskeren Eric Nævdal har over to sider i Klassekampen 5.januar diskutert situasjonen i norsk økonomi.

Det er mye jeg er enig i, at norsk økonomi er inne i en lavkonjunktur, at ulikhetene øker kraftig og at produktivitetsveksten har stagnert. Men hvorfor har den det, og hvor er det blitt av samfunnsklassene?

Nævdal skriver at «produktivitetsveksten i hele den vestlige verden har kollapset». Dette er trolig riktig, og i hvert fall for Norge. Tall fra SSB viser at produktiviteten i norsk økonomi var nesten 10 ganger større i perioden 2000 – 2007 enn i perioden 2008 -2019. Men hva er årsaken til det dramatiske fallet i produktivitet? Her mangler en forklaring. Jeg tror det særlig er to årsaker. For det første at norsk økonomi siden 2007 har vært inne i en lang stagnasjonsperiode med lavt investeringsnivå og stor arbeidsledighet. Den andre årsaken er knyttet til strukturendringene i verdensøkonomien. Det har over flere tiår foregått en dramatisk flytting av industri fra Norge og Vesten til Asia og andre land i den tredje verden. Det er gjennom industrialisering produktiviteten har gjort et sprang. Når industrien forsvinner, svekkes produktiviteten tilsvarende. Disse strukturelle endringene underbygger Nævdals pessimisme.

Kapitalismen har vært det dominerende økonomiske systemet siden 1850 – tallet. Drivkraften i økonomien er kapitalistens jakt etter maksimal profitt. Det er denne eliten som sammen med sine medhjelpere utgjør borgerskapet og som har avgjørende makt over den økonomiske utviklingen. Ikke arbeiderklassen, ikke det store flertallet av befolkningen. Når Nævdal skriver at «Vi» må fordele ei kake som blir mindre og lære å leve med mindre, overser han at Norge er et hardt klassesamfunn med stadig større klasseforskjeller. Vi er mange som drømmer om den dagen vi kan si «vi», men å snakke om «vi» i dag bidrar til å tåkelegge virkeligheten, at det er borgerskapets interesser som styrer samfunnsutviklingen.

Peder Martin Lysestøl
Sosialøkonom

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.