Det er dessverre flere og flere som blir fattige og ikke har råd til mat eller andre elementære behov som klær, medisiner, sko eller bolig. Mange går nå sultne til sengs. Fattigdom går utover alle aldersgrupper. Likevel er det ofte fokus på barn og unge. Det viktigste er å sørge for at de voksne får en inntekt å leve av: Da vil også barna komme ut av fattigdom.

Når barna kommer på skolen og ikke har råd til å ha med matpakke, vil det gå utover læringen. Det gjør igjen at de får dårligere mulighet til å få seg en utdannelse å leve av. De vil da videreføre det å leve i fattigdom i sitt voksne liv.

Problemet er at satsene er så lave at mange fremdeles lever i fattigdom. Mange føler seg utslitt av å måtte bytte saksbehandlere hele tiden, dette gjør at mange gir opp å gjenta sin historie hver eneste gang dette skjer. Både innen Nav og barnevern så er det mye bytting og endring hele tiden. Dette gir usikkerhet. Slik har det dessverre vært i flere år, det er ingen nyhet.

Ikke vanskelig å bekjempe fattigdom

Fattigdom kan bekjempes med økt inntekt for de som ligger nederst på lønnsstigen. Det er pensjonister og trygdede. I tillegg ligger lavtlønnede, og særlig da de som er enslige forsørgere. Fokus må også være på å følge familiene tett og tilrettelegge rundt disse. Det er viktig med både aktiviteter og sosialt liv selv om man er fattig.

Faren for at mange vil få psykiske problemer ved å leve under konstant økonomisk press er godt kjent. Vi vet at mange da vil havne enda mer i bunnløs gjeld. Det er også mange som vil måtte øke medisinbruk som ellers ikke ville vært nødvendig. Rusproblematikk er også en utfordring blant de som lever i vedvarende fattigdom. Det er stor fare for selvmedisinering. Videre vil kriminaliteten øke og flere vil falle enda lenger inn i fattigdom uten å kunne komme seg ut.

Den reelle fattigdommen

Så hva er fattigdom i Norge? Jo, det er å ikke kunne forsørge seg selv og sine. Ikke kunne ha råd til mat hver dag. Ikke kunne være med på noe sosialt. Ikke kunne kjøpe seg klær eller sko. Ikke kunne kjøpe nødvendige medisiner. Ikke kunne ha med seg matpakke på jobb eller skole. Ikke kunne være med i bursdagsselskap. Ikke kunne feire egen bursdag. Ikke kunne kjøpe seg nødvendige hjelpemidler som for eksempel briller.

Norge har råd til at norske borgere kan få mat på bordet hver dag. Alle burde ha råd til å være med på aktiviteter, ha et sosialt liv og ikke minst et hjem å bo i.

Det kreves litt handling fra høyeste hold å få det til. Men mulighetene ligger her og det er kun snakk om vilje.

Artikkelen ble først publisert av Føl Norge

FOTO: Examine and study poverty © Michalsuszycki | Dreamstime.com

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.