De siste dagene har strømprisen gått til himmels. Mandag 1. februar ble prisen femdoblet i deler av landet. Dette skjedde i løpet av noen få timer fra midnatt til morgenen. Kaldt vær, ingen vind og kapasiteten i strømnettet er forklaringen som har blitt gitt.

Kaldt vær er den viktigste faktoren, men det er også noe annet med i bildet. Og det handler om eksport av strøm fra Norge til utlandet. Også i kuldeperioden den siste tiden har eksporten ikke vært ubetydelig. Hovedbildet har vært at strømmen har blitt eksport om dagen, mens det har vært import om natten. Men eksporten har vært langt høyere enn importen slik at det har vært nettoeksport.

Nettoeksport betyr mindre strøm tilgjengelig for det norske markedet. Dette har nokså sikkert forsterket effekten av det kalde været som har drevet strømetterspørselen opp. Høyere etterspørsel og redusert innenlandsk tilbud betyr høyere pris. Nettsiden til Statnett gir alle detaljer om eksport og import.

På nettsiden til Statnett hevdes det også at eksport og import av strøm til Norge gir en samfunnsøkonomisk gevinst for Norge. Dette er ikke riktig. Det som er riktig, er at strømkabler til utlandet generelt betyr høyere strømpriser i Norge fordi prisene ute er høyere enn hjemme. Mekanismen er at høyere priser ute gir nettoeksport og dermed mindre strøm tilgjengelig på det norske markedet. Dette gir økt profitt for de norske kraftprodusentene, og økte kostnader for strømkundene (bedrifter og husholdninger). Men selv om den økte profitten for kraftprodusentene er høyere enn tapet for strømkundene betyr det ikke at eksporten uten videre gir en samfunnsøkonomisk gevinst. Når en part vinner, her kraftprodusentene, og en annen part taper, her strømkundene, blir vurderingen av nettoeffekten et fordelingsspørsmål.

Anders Skonhoft
Professor samfunnsøkonomi

  1. NRK hadde nyhetsinnslag om saken i bl.a Dagsrevyen. Strømeksport ble ikke nevnt. Bare representanter for kraftselskapene uttalte seg. Som utdannet journalist reagerer jeg på dette. Enkildejournalistikk er ikke noe kvalitetstegn. Oppfølgingsspørsmål om strømeksport var opplagt. Terningkast 1, NRK!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.