Heller ikke Tina Bru kommer unna at utenlandskablene fører til økt strømpris. Men hun mener tørt vær og lav magasinfylling er viktigere.

Sannheten er at 2021 startet med magasinfylling langt over normalen. Hele 10 %. Så ble det eksportert til rekordhøy strømpris i EU gjennom kablene. Til og med i rekordkalde januar eksporterte Norge 1,9 milliarder kilowattimer netto. Likevel var det normal magasinfylling helt til sankthans.

Det er helt sant at juli og august var tørre. Men likevel fortsatte eksporten. Hele 3 milliarder kilowattimer på to tørre måneder. Med utenlandskabler som verktøy forbereder kraftbransjen enda høyere strømpriser til vinteren.

FrP vil fjerne el-avgifta på 16,5 øre/kWh. Andre vil øke bostøtten. Ingen ting av dette hjelper for industrien vår som betaler et halvt øre i el-avgift og slett ikke oppfyller krav til bostøtte. Verken bostøtte eller el-avgift går til roten av problemet. At strømprisen truer både den grønne omstillinga og varmen i de tusen hjem. At kraftbransjen kan trekke inn milliarder uten et øre i ekstra kostnad.

Et sjølstendig land ville strupet eksporten når magasinfyllinga nærmet seg normalen ved sankthans og meteorologene meldte tørt vær. Men 22. mars 2018 ble Norge en del av EUs energiunion og med ACER til å passe på. Både Tina Bru og en ny olje og energiminister fra de rødgrønne står uten verktøy.

Artikkelen ble publisert av Nei Til EU 13. september.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.