Også i «Nyhetsmorgen» 22. september 2021 hadde NRK et innslag om den kaotiske situasjonen i kraftbransjen. Det hele startet med et intervju med Bjørnar Moxnes som ønsket bl.a. stans av eksport av kraft med den nye kabelen til England. Verken Sp eller SV ønsket å kommentere innlegget til Moxnes. Solvik-Olsen (Frp) nøyde seg med å kritisere de rødgrønne for vedtak Frps energiministre i 8 år har gjennomført (typisk!!), mens Aps Espen Barth Eide hadde synspunkter som må kommenteres: 

Som når det gjelder andre energisynspunkter fra Barth Eide, er det ofte umulig å forstå hva han mener – han dikter opp påstander i hytt og pine og håper åpenbart at folk skal tro det han sier uansett skivebom. Mange husker sikkert hans utsagn da han i «Dagsnytt 18» den 22. januar i fjor formulerte dette sludderet: «Hver eneste natt går (norske) smelteverk på utenlandsk strøm – det renner inn billig dansk vindkraft som er billigere enn norsk vannkraft». (Men selvfølgelig: Den krafta som befinner seg på nettet i EU, er «elektrisitet» som for det meste er lagd av kull, gass og pellets).

Påstanden i dag var at Norge ikke bare eksporterer kraft – vi er også «avhengig av å kjøpe kraft» fra EU. Dette er en del «av avtalen med Europa», sa Barth Eide. Avhengigheten av kraft fra Europa er fri fantasi. Norge har tilstrekkelig med kraft dersom vi unngår mye av eksporten og elektrifiseringen av sokkelen. Vi har aldri hatt mangel på kraft i Norge (muligens et lite unntak i 2003/2004?).

De gangene vi tilsynelatende har hatt litt lite kraft, har det som regel hatt sammenheng med at vi har eksportert altfor mye året før. Vi kan kalle dette et forvaltningsmessig spørsmål, som alltid er justert inn året etter. Tørrår eksisterer ikke i Norge – summen av mye vann det ene året og lite vann i magasinene det neste, blir alltid raskt en helt normal vannstand i magasinene. Stort sett klarer kraftbransjen å spare litt vann dersom de har brukt for mye vann året før. Hvis de ikke hadde klart det, burde direktørene finne seg noe annet å gjøre. Problemet i år er at vi har eksportert mer enn vi normalt gjør, og at det kan oppstå strømkaos dersom det ikke kommer mye regn i høst.

Barth Eides påstand om at Frp og H har inngått en avtale med EU (som han er enig i), forhindrer naturligvis ikke at Norge kan regulere mengden av den strømmen som blir eksportert. Det gjør vi også i dag. Det gale er bare at strømmen prioriteres solgt dit strømprisen er høyest, i stedet for – primært – som et velferdstiltak til norske strømkunder. Nytt statsbudsjett skal vedtas før jul. Her er det selvfølgelig mulig å få inn de nødvendige detaljene, som f.eks. et tre-pris system for strømprisen til norske forbrukere.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.