Torsdag 13. juni behandlet Trondheim Bystyre hva de skulle gjøre med overskuddet fra 2018 på 216 millioner. Rødt fremmet et forsiktig forslag om å styrke Bolig og aktivitetstilbudet til psykisk utviklingshemmede med 15 millioner, styrke barnevernet med 15 millioner og 15 millioner til spesialpedagogisk hjelp.

Alle som har fulgt med i Adresseavisa vet at det er helt nødvendig. En tilsynsrapport fra Fylkesmannen om barnevernet i Østbyen forteller om varsler som legges bort etter en telefon til foreldrene. 44 meldinger er så alvorlige at de blir gjenåpnet, 52 andre er mangelfullt oppfylt. Tilsynsrapporten viser forholda fra 2012 til 2017, men fortsatt får tillitsvalgte tilbakemeldinger om at ansatte opplever at de drukner i arbeid, at de trenger mer tid og støtte, og at enkelte søker seg bort.

Situasjonen for utviklingshemmede er nesten ikke til å tro. År etter år har deres Bolig og Aktivitetstilbud vært underbudsjettert. Ansatte og brukere har levd under konstant nedbemanning. Bystyret har vedtatt at ventetida for å få bolig skulle ned på 6 måneder fra 2016. Vedtaket er brutt, det er 30 på venteliste og noen har ventet i 9 år. Tidligere i år vedtok bystyret å øke budsjettet med 80 millioner, men rådmannen varsler at det likevel vil bli nedbemanning og boligkøene vil forbli like lange.

Også spesialpedagogisk hjelp i barnehagene har vært underbudsjettert de siste årene. Å spare her er ille for de barna og familier det gjelder, men også for kommunen på sikt.

Stemt ned

Forslaget fikk bare støtte fra Rødts representanter. Ikke fordi bystyrets medlemmer mente situasjonen i barnevernet og for utviklingshemmede var godt. Nei, argumentasjonen var at dette var engangspenger, det var uansvarlig å øke budsjett nå uten å vite om det kan følges opp i årenes om kommer.

Men årets overskudd er ikke et unntak. Trondheim Kommune går hvert eneste år med flere hundre millioner i overskudd. Faktisk over en milliard kroner på fire år. Pengene vil finnes også neste år og det er småpenger i et budsjett på 13 milliarder.

Og om det skulle mangle penger. Kan bystyret bevilge en milliard til VM på ski og 450 millioner til torget dersom en ikke har penger til de viktigste oppgavene kommunen har?

Rødt mener nei.

Arne Byrkjeflot, 1. vara for Rødt i Trondheim Bystyre

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.