Ap og Sp gikk høyt på banen under valget. «Nå er det vanlige folks tur», lovte de. I stedet ble det dyrtid og smalhans. Dyrere strøm og drivstoff, dyrere mat, generelt dyrere varer, høyere renter. Matkøer og økt fattigdom. Lønnstillegg og skattekutt forsvant som dugg for sol.

Nesten ikke til å tro at dette skjer i det rike Norge. Prisveksten det siste året ligger nærmere 7 prosent, mens lønnsveksten bare er på drøye 3. Nå skaller velgerne av, både til høyre og venstre. I en slik situasjon vil ikke regjeringa engang øke trygda til de fattigste før jul, inntil budsjettforliket med SV reddet noe av situasjonen.

AP/SP-regjeringa sitter riktig nok med makta i ei vanskelig tid. Det er multikrise i verden: Langvarig korona-epidemi, krig i Ukraina, Syria, Jemen. Stormaktene USA, Russland og Kina er stadig i strupen på hverandre. Energikrise, varemangel, flyktningestrømmer, klimaproblemer, naturkrise, overbefolkningsproblemer. Kort sagt: Hadde vi hatt ei blå-blå Høyre-regjering, ville den også vært nede på 15 prosent tilslutning.

Tramper i salaten

Ap/Sp -regjeringa har blitt svært upopulære fordi de ikke ordner opp i strømpris-krisa. Statsminister  Jonas Gahr Støre insisterer på at EØS og «markedets usynlige hånd» skal styre prisene til et anstendig nivå. Det kommer ikke til å skje. I tillegg serverer de åpenbart løgnaktige halvforklaringer på krisa.

Som om ikke det var nok, foreslo regjeringa kutt i dagpenger til arbeidsledige, budsjettkutt i psykiatrien, kutt i støtten til de populære matsentralene, kutt i tilskuddet til omsorgsboliger, økte egenandeler i helsevesenet, kutt i støtte til private skoler (40 millioner). Tilskuddet til lavere bompengetakster foreslås også redusert med 0,4 milliarder kroner. 

Reddet av SV

Noe positivt har imidlertid regjeringa forslått sjøl: Reduksjon av inntektsskatten for inntekter under 750.000 kroner, økning av skatten for alle andre. Ferjereiser på strekninger med under 100.000 passasjerer blir gratis fra 1. juli, drivstoffavgifta settes ned.

Bemanningen i barnehager i levekårsutsatte områder styrkes med 35 millioner kroner til flere lærere. Det blir også gratis halvdagsplass i SFO for 2. klassinger, og rett til billig tannbehandling for flere unge (nesten 1 mrd. kr.) 

Men den sosiale profilen i budsjettet ble reddet av SV, som får økt velgerstøtte for innsatsen. Elendig strategisk tenkning fra regjeringa! Forliket endte med en stor dyrtidspakke på bl.a fire tusen kroner ekstra til minstepensjonistene, tre tusen til minstesatsen for uføre.

Det ble også 5.000 ekstra til enslige forsørgere, prisjustering av barnetrygda, økt bostøtte og økt studiestøtte. Det foreslåtte dagpengekuttet til arbeidsledige ble reversert, kuttet i tilskudd til omsorgsboliger ble fjernet. Og ikke minst: matsentralene fikk mer penger. 

Storstilt bistand til Ukraina

Bistandsbudsjettet er på 44,9 milliarder kroner, en økning på 3,6 milliarder. Dette inkluderer en historisk stor avtale om bistand til Ukraina og fattige land som rammes av krigens ringvirkninger.  Regjeringen vil totalt gi tre milliarder til Ukraina, derav en milliard til militær hjelp og to milliarder til bistand. Halvparten av økningen blir prioritert flyktningtiltak i Norge. I tillegg foreslår regjeringen å omprioritere 4 milliarder kroner til å finansiere økte flyktningutgifter i Norge.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.