Den Israelske avisen Haaretz skriver ofte om hendelser og synspunkt som vi sjelden hører i norske medier. Jeg leser avisen fast og vil fremover komme med noen utdrag. Oversettelsene står for egen regning.

Unge menn blir fengslet uten anklager eller dom

Gideon Levy beretter hvordan den israelske hæren henter inn (fengsler) unge palestinske menn for å holde dem innelåst på ubestemt tid, uten lov og dom.  Kayed Fasfous, fra Dura, har sultestreiket i 103 dager for å få opp en rettsak, uten at dette imponerer israelske myndigheter. Han står nå i fare for å dø i fengslet. Kayed studerte til en universitetseksamen da ca. 15 militære kjøretøyer med dusinvis av militært personell, om natten, slo til mot huset der han bodde og arresterte ham. Mora må betale ca 1500 NOK for å besøke sønnen i fengslet (transport, avgifter på israelske kontrollposter).

Fawzia Fasfous at the family’s home in Dura. Credit: Moti Milrod

Høyesterett skal prøve drap av sivile i Gaza

Judy Maltz beretter om den palestinske legen Izzeldin Abuelaish, som mistet tre døtre drept på Gaza i 2009, av israelske tank-granater, under «Operation Cast Lead». En fjerde datter fikk skutt vekk et øye. Han kjemper for at den israelske staten skal si unnskyld og gi kompensasjon til familien. Saken skal opp i Israel’s høyesterett i løpet av få uker. Izzeldin er ikke optimist når det gjelder framtida, men har likevel håp. Han sier at “ For å løse israel-palestina-konflikten så må ubalansen i forholdet rettes opp. Palestinerne må få oppleve likhet, frihet og verdighet.” Dersom han mot all formodning vinner rettsaken så vil alle pengene gå til “Daughters for Life Foundation”. Izzeldin Abuelaish har nylig gitt ut boka “I Shall Not Hate: A Gaza Doctor’s Journey on the Road to Peace and Human Dignity”.

Tilfeldig behandling av voldtekt mot palestinske kvinner

Ubalansen som Izzeldin Abuelaish referer til blir understreket i en artikkel av Josh Breiner iHagar Shezaf. En palestinsk kvinne ble voldtatt i 2012. Det israelske politiet behandlet henne den gang som mistenkt og truet henne til å trekke tilbake anmeldelsen. Hun prøvde å gjøre selvmord som en konsekvens av voldtekten og politiets behandling. Nå viste det seg at samme gjerningsperson voldtok nok en palestinsk kvinne, men denne saken ble behandlet på en bedre måte og den gamle saken ble gjenåpnet. Denne gangen kan gjerningsmannen bli dømt til 25-30 år i fengsel. Han blir nå dømt for begge voldtektene. Imidlertid ser dette ikke ut til å få konsekvenser for de politifolkene som fikk den første voldtekten lagt død. Det israelske politiet sier at de nå er blitt mye bedre på å behandle denne type saker.

Massakren i 1956 er fortsatt stemplet strengt hemmelig

Fotografi av ofre hengt opp på museet for Kafr Qassem Massakret. (Dylan Collins)

I en lederartikkel skriver Haaretz at Israel nå må erkjenne, si unnskyld og opplyse om hva som skjedde under Kafr Qasem-massakren, 29 oktober, i 1956. Opplysningene om hva som skjedde er stemplet som strengt hemmelige og skal ikke lekkes ut for enhver pris. Imidlertid er betydelig informasjon tilgjengelig. På denne dagen ble 47 palestinske borgere likvidert i Kafr Qasem. De som ble skutt var ikke kommet inn i sine respektive boliger på en tid da israelerne hadde innført portforbud. Likvideringene skulle være en lærepenge for framtida. 8 av soldatene som var med på massakren ble dømt til fengsel, men satt bare inne noen få år før de ble løslatt og der noen etterpå fikk gode jobber med hjelp av regjeringa. Lederen for massakren, Yissachar “Yiska” Shadmi, ble ikke anklaget for mord men ble gitt en bot samt en reprimande for at han hadde “opptrådt utenfor sitt mandat».

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.