«Palestinian President Abbas Opposes Rehabilitating PLO – and Plays Right Into Israel’s Hands», skriver Amira Hass i avisa Haaretz 10. november.

Journalisten Amira Hass skriver om hvordan den palestinske presidenten Mahmoud Abbas prøver å holde på makta gjennom ulike knep. Amira Hass er selv jøde, og er en a få journalister som skriver om hva som faktisk skjer i de palestinske områdene. Hun har selv valgt å leve på den palestinske siden og ikke i Israel. Hun har mottatt drapstrusler både fra ytterliggående israelere og palestinere.

I ovennevnte artikkel skriver hun om hvordan den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har etablerte et nytt råd for å styrke eget grep om rettssystemet og sikre makta. Hun ser dette som er et tegn på den stadig mer autoritære og autokratiske karakteren til regimet i de palestinske enklavene på Vestbredden. Dette grepet om makta er viktig for å opprettholde en flytende og dynamisk status quo for palestinerne mens det samtidig tjener israelske sikkerhetsinteresser.

Palestinske aktivister og organisasjoner satte inn alle krefter for på den 5. november å arrangere «Den palestinske folkekonferansen – 14 millioner», med målsetting å revitalisere PLO og finne veien videre for palestinerne. Dette forsøket ble, som vi skal se, effektivt blokkert av president Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene.

Abbas tar kontroll på retts-systemet

Et presidentdekret, signert av Abbas og utstedt fredag ​​28. oktober, kunngjorde opprettelsen av et «Høyeste råd for rettslige organer og byråer». Leder av dette rådet, hvis erklærte formål er å diskutere lovforslag knyttet til rettssystemet, for å løse relaterte administrative spørsmål og til å føre tilsyn med rettssystemet, vil være ingen ringere enn PA-president Abbas, som også er formann for PLO og Fatah.

Palestinske juridiske eksperter og menneskerettighetsorganisasjoner har kommet med sterke protester mot dette nye øverste rådet, da det er i strid med prinsippet om atskillelse av myndighetene – lovgivende, rettslige og utøvende – og bryter flere deler av palestinsk grunnlov og de internasjonale konvensjonene som PA har signert.

Dette er den siste av en rekke avgjørelser som har flyttet lovgivende myndighet til den utøvende makten og dens leder, samtidig som de krenker rettssystemets uavhengighet og underordner det Abbas og hans støttespillere.

Etter at Hamas vant det palestinske valget i 2006, stoppet Abbas og Fatah det palestinske lovgivende råd fra regelmessig å samles og gjøre sitt arbeid. Til å begynne med ga de dette skylden på Israels arrestasjoner av mange valgte medlemmer av Hamas, samt mangel av formell beslutningsdyktighet for å vedta lovgivning.

Etter den korte borgerkrigen som brøt ut i Gaza i juni 2007 mellom Hamas og Fatah, og med delingen av palestinsk selvstyre mellom de to regionene og de to organisasjonene, sluttet det palestinske parlamentet offisielt å fungere. Likevel fortsatte og fortsetter Hamas-representanter i Gaza å møtes som det lovgivende råd og vedta lover som bare gjelder i Gaza.

På Vestbredden, derimot, blir «lovgivning» oppnådd via presidentdekreter. I løpet av de siste 15 årene har Abbas signert rundt 350 presidentordrer.

Frem til 2018 fortsatte noen parlamentarikere på Vestbredden å møtes uoffisielt og forsøkte å være involvert i diskusjoner om «lovforslag» som ble debattert av regjeringen, og å representere offentligheten overfor myndighetene. Men det året, etter instruks fra Abbas, avgjorde forfatningsdomstolen at det lovgivende råd må oppløses, til tross for at grunnloven bestemmer at dets funksjonstid først avsluttes når et nytt valg holdes.

I henhold til grunnloven, i tilfelle PA-formannens død, skal han erstattes av parlamentets president. Abbas fikk hindret at dette kunne skje ved å oppløse parlamentet og samtig ikke holde nyvalg, slik forfatningen sier.  Etter dette økte Abbas også sitt engasjement i dommerutnevnelsesprosessen, og forsøkte å garantere dommernes lojalitet til ham og til Fatah.

Abbas ønsker Hussein al-Sheikh blir den neste PA-presidenten. al-Sheikh er sønn av en flyktningfamilie som har skaffet seg velstand gjennom årene som eiere av forskjellige virksomheter og selskaper i Ramallah, er en av Fatah-tjenestemennene som er nærmest Abbas – og også til Israel. al-Sheikh har fungerte som en forbindelse med israelske tjenestemenn som koordinerer israelsk aktivitet på Vestbredden og Gaza og har blitt utnevnt av Abbas til generalsekretær for PLOs eksekutivkomité. Mange palestinere antar at hans utnevnelse som den neste PA-formann vil gjøre israelerne svært fornøyde.

Abbas og PA hindrer revitalisering av PLO

Det andre nylige tiltaket fra PA var å blokkere «Den palestinske folkekonferansen – 14 millioner» (oppkalt etter antall palestinere over hele verden) fra å bli holdt i Ramallah. Tanken bak konvensjonen var å rehabilitere PLO, i første omgang ved å holde et pan-palestinsk valg der palestinere i hele diasporaen og i hele territoriet mellom Jordanelven og Middelhavet kunne stemme på det palestinske nasjonalrådet, PLO-parlamentet. Stevnet skulle holdes 5. november i kulturhallen i Ramallah, i Jordan og i en rekke byer i Europa og Sør-Amerika.

Arrangørene av 14 millioner-konvensjonen er motstandere av Oslo-avtalen («en andre Nakba», kaller noen av dem det) og er av den oppfatning at bare et rekonstruert og demokratisk PLO «som ikke fungerer som en underleverandør for Israel» kan og må utvikle en strategi for å bekjempe israelsk apartheid og kolonialisme og dermed tjene som en kilde til håp for folket. Arrangørene er enten for tiden eller tidligere tilknyttet de ulike palestinske gruppene som utgjør PLO – fra Fatah til venstreorienterte organisasjoner – mens noen er uavhengige.

Men i begynnelsen av forrige uke ble konvensjonsplanleggerne overrasket over å bli informert av Ramallah kommune om at de palestinske sikkerhetsbyråene hadde forbudt konvensjonen å fortsette. De forbød også El Bireh kommune å tildele en hall til arrangørene med det formål å holde en pressekonferanse.

Konferansen ble delvis arrangert via Zoom og Facebook, selv om sikkerhetsstyrker fra PA, også i sivil, prøvde å hindre at folk kom inn i møtelokaler.

Ideen om å holde et direkte valg for et pan-palestinsk parlament innenfor rammen av PLO har blitt foreslått i over et tiår av palestinske aktivister i ulike organisasjoner rundt om i verden, og konferansearrangørene understreket at de integrerte flere lignende forslag, som PLO under Abbas’ kontroll har konsekvent ignorert.

Et annet bevis på hvordan Abbas og hans folk vil hindre gjenoppliving av PLO, er at palestinske sikkerhetsstyrker tirsdag morgen raidet Ramallah-kontorene til Bisan Center for Research and Development (en av de frivillige organisasjonene som Israel erklærte som en terrororganisasjon) og avbrøt pressekonferansen som stevnearrangørene holdt.

På dette stadiet fremstår det som langt fra oppnåelig å gjenopprette PLO som kilde til myndighet og beslutningstaking. Unge mennesker kan imidlertid godt være begeistret over utsiktene til å holde parlamentsvalg for en pan-palestinsk organisasjon som overskrider grensene til Gaza og Vestbredden. Arrangørene uttaler åpent at den nåværende uvalgte og udemokratiske ledelsen ikke er et skikkelig representativt organ og ikke er i stand til å kjempe mot farene som israelsk politikk utgjør.

Handlingene som er utført av Abbas og PA viser at de frykter demokratiske valg og diskusjoner om at Oslo-avtalen (noen palestinere ser den som den andre Nakba) bare forverret palestinernes situasjon. Handlingene viser også hvor langt Abbas og PA vil gå for å opprettholde de materielle fordelene og statusen de har oppnådd for seg selv og sine indre sirkler.

Amira Hass avslutter med å si at initiativet for å gjenoppbygge PLO har som mål å overvinne splittelsen i palestinsk geografi, samfunn og politikk. Denne splittelsen er også en av israelsk politikks mest iøynefallende politiske seirer over de siste 30 årene. PAs undertrykkende handlinger bidrar direkte til å bevare det som Israel har oppnådd.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.