Jeg antar at byråkrater er som de fleste av oss. De gjør sitt arbeid samvittighetsfullt så godt man kan.

Byråkratiet er imidlertid en lukket avdeling som ikke reagerer på respons utenfra. Av Parkinsons lov følger at effektivisering av byråkratiet må føre til mer byråkratifordi man får mer tid til rådighet som kun kan brukes til å gjøre mer av det man er satt til å gjøre.

Noen forsøker å «effektivisere» ved hjelp av IKT; dette er det verste man kan gjøre, med mindre man ønsker uhemmet vekst av byråkratiet…

Forkortelsen IKT står teknisk sett for Informasjons- og KommunikasjonsTeknologi, mens realiteten er Innviklings- og KløneriTeknologi…‽ Innviklingsprinsippet lyder: ALT som fungerer, kan innvikles, herav Tjoras formel. Nærliggende eksempler er Helseplattformen og AtB…

Konsekvensen er systemtyranni der virksomheten styres av IT-avdelingens algoritmer som er unndratt innsyn og kontroll.

Et tydelig faresignal er at betegnelsen «elektronisk» brukes i stedet for digital, fordi det betyr at man kun imiterer de gamle arbeidsformene med ny teknikk.

Slikt florerer i de fleste offentlige institusjoner, og i flommen av forskrifter og regelverk fra departementer, direktorater og tilsyn.

Oscar Wilde (1854-1900) sa det klart:

Byråkratiet vokser for å møte behovene til det voksende byråkrati.

Effektivt byråkrati er kun det byråkrati som ikke eksisterer.

Den som ærlig ønsker å «effektivisere» bør merke seg Peter Druckers enkle råd:

Ingenting er så nytteløst som å effektivisere noe som ikke burde vært gjort.

Kort sagt: effektivisering er å fjerne meningsløse oppgaver…!

Det finnes ikke noe mer effektivt enn det som ikke gjøres; kvalitet og pålitelighet er alltid perfekt, man gjør det riktig hver gang, og det koster ingenting!

For den modige og ærlige kan jeg tilby en enkel oppskrift på å komme fra Prat til Praksis. (den finnes også som PowerPoint, og som Google Slides).

Oppskriften er enkel, men jeg tør love at den er svært krevende mentalt sett, i alle fall om man tør utøve den i fellesskap…‽

Tor Guttorm Syvertsen

Glad Pensjonist og Radikal Raring

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.