Vårt ønske er et solidarisk nytt år for alle gode krefter i kampen mot undertrykking i alle former. Store og små.  Det er rom for ettertanke, og vi deler med leserne noen av våre mange gode artikler og analyser fra TrønderRød det siste året.  Et tilbakeblikk på en tid hvor ytringsfriheten er satt under et voldsomt press, hvor kanselleringskultur formørker og frykten for meningsutveksling kryper inn i våre sinn.

Konspirasjonsteoretiker ble et yndet begrep, et retorisk knep, for å stoppe søken etter sannheter. Det er et effektivt middel, og vi har betimelig spurt hva dette begrepet konspirasjonsteori egentlig står for i vårt innlegg Konspirasjonsteoretikere, kom frem! av Jon Nordmo.

For verden er nok mer komplisert enn de enkle løgnene, selv om de kan være lettere å tro på. Vi har gitt ordet konspirasjonsteori en dypere mening, og etterlyst vilje til å utforske og forstå.

Ikke minst i spørsmål hvor debatt oppleves som truende, i spørsmål hvor kunnskapsutveksling blir demonisert. Det leder oss til en av våre saker som omhandler antisemittisme.

Antisemittisme

Stein Tore Johansen oversatte i mars Vi arresterte talløse palestinere uten grunn fra den Israelske avisa Haaretz. Her dokumenteres apartheid og rettsløshet for palestinerne i Israel. Da vi sammen med magasinet Ny Tid i høst arrangerte et møte på Litteraturhuset om antisemittisme, fikk vi erfare at opplysningsarbeid om apartheidstaten Israel og støtte til palestinerne i løpet av noen få år, er blitt et minefelt.  

Det underbygger vår påstand om at kampen mot antisemittisme forutsetter at vi avklarer og debatterer hva begrepet egentlig inneholder. Status i dag er at det finne en rekke definisjoner, av hvordan begrepet antisemittisme brukes, at de «lærde» strides om bruken. Antisemittisme blir i økende grad brukt om kritikk av apartheidstaten Israel. På den måten passiviseres solidaritetsbevegelsen for Palestina. Vi deler gjerne et opptak fra møtet med dere.

Krigsøkonomi

Historiene bør ikke bare begråtes, men også forstås. Her svikter nyhetsstoffet vi stort sett blir presentert for, med en åpenbar forfall i analytisk journalistikk. Vi ønsker å nyansere virkelighetsforståelsen. Med flere stemmer og refleksjoner, som eksempel om krigen i Ukraina.

Ane Hoel som i hele livet har jobbet med fred og solidaritet, etterlyser diplomatiske midler med respekt for alle parters sikkerhet, i sin artikkel Ned, også med våre egne med våpen!

I et større perspektiv diskuterer Atle Kjærvik krisene og krigene verden står ovenfor i sin artikkel Det er harde tider…

I vår hverdag merkes vi av dyrtid og energikrise som krigsøkonomien har ført med seg. Anders Skonhoft i alternativ energikommisjon, skriver Ta tilbake kontrollen med strømmen!

Krigshandlingene som eskalerte i februar, forverret situasjonen ved at offentlige budsjett blir omdisponert til krigføring i Ukraina. Betalt av vanlige folk, som er offer for fattigdom og utrygge liv, i vårt eget og andre NATO-land.

Byen vår

I Trondheim har vi bitterlig lært at visjonene har vinger, framfor sunn fornuft. I artikkelen Helseplattformen – sjansen vi ikke må ta beskriver jeg hvordan et dataprogram ble en flyver. Tilbyder og kunde satt ved samme bord, og 4 milliarder ble satt av til å konstruere et digitalt program for helsetjenesten i regionen. Resultatet er at helsevesenet i regionen er satt mange år tilbake.

Det var i tidlig fase nærmest umulig å få publisert kritiske artikler i media. I TrønderRød derimot la vi ut flere artikler. Dessverre, ja dessverre, ble våre innvendinger nærmest en sjekkliste for alt som etter hvert gikk galt. 4 milliarder for en visjon.

Dette gjelder i samme periode for prosjektene nytt havbasseng og sammenslåing av NTNU. Lettlurte politikere har tydeligvis tro på prosjekt bare beløpene er store nok, eller ved at det fristes med noen lokale arbeidsplasser. Koste hva det koste vil, av våre skattepenger. Tragisk mange penger til ingen nytte.

Bilder av EliW

Med ønske for året vi har foran oss

Vi slipper ikke taket i vårt samfunnsengasjement, som nok er viktigere enn noensinne. Og med tro på at vi er mange som holder fast i krevende tider, tar vi fatt på et nytt år i et felleskap hvor vi tar vare på hverandre og ikke bøyer av.

Strekker tiden til vil vi anbefale en historisk film som gir assosiasjoner til de brytningen vi står i dag.  En film fra første verdenskrig om Rosa Luxemburg, som sto opp imot krigsaktørene i sin tid.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.