«Venner av norsk landbruk» (VNL) er ei stor Facebook-gruppe med over 82.000 medlemmer. Den vokser stadig, og har rundt 1.300 nye innlegg hver uke. Avisa Nationen har tidligere kåret gruppa til 30. plass blant de 100 mest innflytelsesrike «influensere» innen landbruket.

Gruppa preges naturlig nok av forsvar for norsk landbruk. Mange medlemmer driver en overivrig «grønnvasking» av landbrukets negative klima-, natur- og miljøsider, og kan av og til oppleves som et «ekkokammer». Gruppa er, etter min mening, på sitt beste når man diskuterer landbrukstekniske, -faglige, -politiske og økonomiske spørsmål, som f.eks. traktorer og utstyr, løsdriftfjøs, landbruksoppgjør og EØS.

Den er på sitt verste når medlemmene angriper folk som forsvarer rovdyr (særlig ulv), veganere og andre som av ulike årsaker (klima, ernæring, import) vil ha ned kjøttforbruket, naturvernere som griper inn i grunneiernes «rettigheter», dyrevernere somvil ha slutt på pelsdyravlen, partier som MDG osv.

Frisk debatt

Gruppa presenterer seg selv som «…en gruppe for frisk, men saklig landbruksdebatt om store og små spørsmål som opptar alle dem som ønsker et bærekraftig norsk landbruk».

VNL består trolig både av produsenter (bønder, skogeiere), forbrukere av norske landbruksprodukter, folk som bor på bygda og deltar i «distriksopprøret», motstandere av EU/EØS, tilhengere av norsk eierskap til norsk eiendom og bedrifter. Alle samfunnslag og alle ulike politiske avskygninger er trolig representert. Gruppa har mye latent makt. Norske bønder, skogeiere og småbrukere eier 70% av de private landeiendommen i landet.

Undertegnede har vært medlem i noen år. Jeg er ikke bonde eller skogeier, men bor på landet. Jeg forsøker kondsekvent å bruke norske landbruksprodukter, inkludert trevarer. Jeg mener vi trenger norsk landbruk både for å sikre kvalitativt gode produkter, for å ha en viss matvaresikkerhet og en så høy grad av sjølberging som mulig. Jeg deltar ikke så mye i diskusjoner, men lærer mye av mange innlegg.

Jakter syndebukker

Av og til virker det som om det er mange sinte folk her. Det er kanskje ikke så rart. Norsk landbruk har som kjent gjennomgått en teknologisk og økonomisk revolusjon, en såkalt «strukturrasjonalisering» med nedlegging av mange bruk og uttynning av befolkninga i bygdene. Både bønder og skogeiere har vært hardt presset av frihandelsliberalisme og EØS. Produksjonen har økt, men man er helt avhengige av subsidier og tollvern for ikke å bli utkonkurrert av utenlandske produkter. Mange kjenner seg nok som en tapende part i den økonomiske utviklingen, og at innsatsen deres ikke blir tilstrekkelig verdsatt av «storsamfunnet». Noen av de mest ihuga liberalistene kaller norsk landbruk «kommunisme», og vil avvikle hele ordningen.

Dette har bl.a ført til en intens jakt på syndebukker som blant andre MDG. MDG-hatet medfører bl.a. at man kan påstå nær sagt hva som helst negativt om partiets politikk, og folk kaster seg på, uten å sjekke sannheten i utsagnene. Man skulle tro det relativt nystiftede, lille partiet hadde vært med på raseringa av norsk landbruk, og dominerte stortinget og norsk politikk i en mannsalder. 

Vær vennlig og høflig…

For å være med i gruppa, må man «Godta den norske produksjonsmåten. (De som er imot den norske produksjonsmåten med utmarksbeite, dyrehold og planteproduksjon til folkemat, kan ikke være med i gruppa og vil bli fjernet)». Problemet er bare det, at «den norske produksjonsmåten» ikke er noe veldefinert begrep, og under stadig forandring.

Tre administratorer og fem «moderatorer» holder medlemmene i ørene. Veldig forsiktig, etter min mening. Grupperegler som «Vær vennlig og høflig, ingen hatefulle ytringer eller mobbing» blir så vidt jeg har opplevd, ofte brutt. Ulovlige oppfordringer om å drepe fredede rovdyr er ikke uvanlige.  Det skjer tilsynelatende uten at gruppas «moderatorer» eller andre medlemmer griper inn.

Lojaliteten til gruppa virker sterk, og grupperegelen «Vær hjelpsom» blir fulgt. Det samme gjelder nok regelen «Respekter alles personvern og bygg tillit. Det som deles i gruppen, bør holdes i gruppen». Etter min mening har VNL et forbedringspotensiale, og får terningkast 4.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.