Russlands angrep på Ukraina, en sjølstendig stat, er brudd på folkeretten og må fordømmes.

Men også denne krigen har to parter som vi trenger å vite noe om.

I de enkle analysene av krigen er «mainstream» forklaringen at krigen skyldes Russisk brutalitet og Putins stormannsgalskap. Media har framstilt Ukraina som en fredselskende stat med en tapper, litt uskyldig president. Zelenskyy er redd den russiske bjørnen og søker trygghet hos det fredselskende NATO. Dette bildet har president Zelenskyy dyktig formulert i sine taler til europeiske nasjonalforsamlinger. Og bildet er så ukritisk og effektivt formidlet videre at selv radikale folk har skiftet syn på NATO: NATO har blitt en fredsvenn.

Men hvordan tenker den ukrainske makteliten? Hvilken rolle ser de for seg at Ukraina skal spille i kampen mellom stormaktene i framtida?

Zelenskyys perspektiv på fremtiden

I april var Zelenskyy på statsbesøk i Israel. Her var han blant sine egne. Her kunne han snakke rett fra levra. (Zelenskyy er en varm tilhenger av Israels okkupasjon av Palestina).

Den 4. april sa Zelenskyy til sine israelske verter at han vil at hans land «skal bli et stort Israel» som har væpnede styrker over alt: «I alle institusjoner, supermarkeder, kinoer, vil det være folk med våpen».

(Haaretz 5.4.22). Israel vil bli en modell for Ukraina, erklærte Zelenskyy til det israelske publikummet.

Hva betyr det at Israel er modell for Ukraina? Det palestinske folket og arabiske naboland, har lært hva slags modell dette er: Det betyr at Ukraina skal bli en stat som er væpnet til tennene og slår ned enhver opposisjon med stor brutalitet. Det betyr en stat som sverger full lojalitet til USA og lydig deltar i USAs militære operasjoner i kampen om markeder og råvarer.

Er dette bare tanker til en uerfaren politiker som lar seg rive med av krigsstemningen? Eller kan det tenkes at det nettopp er et slikt Ukraina NATO ønsker seg?

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.